Ortaöğretim Türk edebiyatı dersi öğretim programı kazanımlarının bilişsel açıdan incelenmesi
Analyzing the cognitive domain of the secondary education Turkish literature curriculum
  1. Tez No: 356884
  2. Yazar: AYŞİN TAHAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RASİM ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı öğretim programı, bilişsel beceri, öğrenci kazanımları, Turkish Literature teaching program, cognitive skills, learning objectives
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, MEB Ortaöğretim Türk Edebiyatı dersi Öğretim Programı (2011) kazanımları bilişsel becerilere göre sınıflandırılmış ve içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu incelemeden hareketle MEB Ortaöğretim Türk Edebiyatı dersi öğretim programı (2011) sınıflara ve ünitelere ayrılmış ve içerdikleri kazanımlar Bloom'un Eğitim Hedefleri Taksonomisi'ne göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma, programdaki kazanımların içerik analizi yöntemiyle Excel programına geçirilmesi, kazanımların belirlenen basamaklara göre tespit edilmesi ve gerekli gruplandırmaları tablolar haline getirme sürecinden oluşmuştur. Bu araştırma neticesine MEB Ortağretim Türk Edebiyatı dersi Programı (2011) kazanımlarının Bloom'un bilişsel alan sınıflandırılmasına göre yapılmış olduğu, fakat bu sınıflandırmada üst düzey bilişsel becerilerin, alt düzey bilişsel becerilere göre daha az bulunduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu kazanımların kavrama basamağına ait birçok örneği bulunurken, uygulama ve sentez basamaklarına ait kazanımların daha az ölçüde bulunduğu saptanmıştır. Bunun neticesinde, MEB ortaöğretim Türk Edebiyatı dersi programlarındaki öğrenci kazanımlarının bilişsel beceri basamaklarının dağılımına uygun bazı görüşler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted by classifying the objectives of the MONE (Ministry of National Education) Secondary Education Turkish Literature Curriculum (2011) using Bloom's Taxonomy of Educational Objectives. In light of this study, The MONe Secondary Education Turkish Literature teaching program (2011) was examined grad by grad and unit by unit. The classification process started with the objectives of the program being classified and coded using The Microsoft Excel. It was found that the objectives of the MONE Secondary Education Curriculum (2011) included of six levels of cognitive domain, yet it was also included the coverage of the higher order thinking skills are limited.