Güncel mitolojik okumalar
Actual mythological readings
  1. Tez No: 356896
  2. Yazar: BAHAR BAŞAK ÜSTEL
  3. Danışmanlar: PROF. TANSEL TÜRKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Mitoloji, Masal, Görsel sanatlar, Myth, Mythology, Fairy Tales, Plastic Art
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma Gazi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalın da geçmişten günümüze kadar ulaşan mitolojik anlatıları güncel olarak değerlendirmek ve sanatsal araştırmalar yapmak üzere hazırlanmıştır. 'Mitos' kelime kökeni yunanca olup öykü, anlatı anlamına gelmektedir. Mitler, kaynaklandığı topluluğun kültürel özelliklerini, inanışlarını, dünyanın ve tüm canlıların ortaya çıkışını açıklayan öykülerdir. Mitoloji ise mitlerin ortaya çıkışını, yaşadığı değişimleri inceleyen ve onları yorumlayan bir bilimdir. İnsan düşüncesinin gelişim sürecinde, doğayı kavrama açısından önemli birer başlangıç belgeleri olan mitler insanlığın tarihsel serüvenini anlatan ve insanoğlunun tanımlayamadığı, korkuları olayları anlatmaktadır. Bu anlatılar farklı coğrafyalarda farklı kültürlere sahip insanlar tarafından anlatılmış ve çağlar öncesinden günümüze kadar gelmiştir, ve insanlığın var olduğu sürece mitolojinin de var olacağım söyleyebiliriz. Bilim ve sanat yoluyla günümüze ulaşan mitler, birçok disiplinin ilgi alanına girmektedir; felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji, tarih, edebiyat, müzik, tiyatro, sinema, mimari, resim ve heykel bu disiplinlerden bazılarıdır. Bu alanlarda olduğu gibi Mitolojik anlatılardan konu ediîmiş görsel sanatlarda da sınırsız sayıda örneğe rastlarız. Yaşamış olan bir çok uygarlıkların inanca dayanan mitolojileri sadece kendi kültür ve sanatına değil, kendinden sonraki kültürlerin sanatsal gelişimi üzerinde etkin olmuşlardır. 20. yüzyıl görsel sanatlarında, ilkçağ uygarlıklarının sanat ürünlerinin ve mitolojilerinin etkilerini görmeye devam ederiz. Günümüzde mitolojik anlatılar, ilkçağ uygarlıklarından farklı olarak, günümüze ait siyasal, sosyal ve bilimsel gelişmeler ve bunlara eleştirel bir bakışı amaçlayan metaforlar olarak kullanılırlar. Mitler yaratan insanın, var olduğu süre boyunca, bu üretimini sürdüreceği ve yaratılan yeni mitlerin, sanata ilham vermeye devam edeceğini düşünmek çok yanlış olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study Gazi Institute of Fine Arts Department of Painting reaches the mythological narratives of the past to the present and evaluate current artistic research is intended to do. 'Myth' is the Greek word origins story, narrative means. Myths, caused the community's cultural characteristics, beliefs and all living things in the world are stories explaining the emergence of. The emergence of the myth mythology, The change is a science which examines and interprets them. In the development process of the human mind, the nature of the starting clutch is an important document which describes the myths of humanity and mankind could not identify historical adventure, horror describes the events. These narratives told by people in different geographies with different cultures and ages have come up to the present day, and as long as humanity has existed, there would be no mythology can say. Science and art that has survived through the myths, is of great interest to many disciplines, philosophy, psychology, sociology, anthropology, history, literature, music, theater, cinema, architecture, painting and sculpture are some of these disciplines. As in this field has been the subject of mythological narratives unlimited number of examples in the visual arts come into view. Who lived the faith of many civilizations mythology, art and culture not only his own self have been active on the artistic development of the next culture. 20 century in the visual arts, works of art and mythology of ancient civilization will continue to see the effects of. Today, mythological narratives, ancient civilization , unlike the contemporary social, political and scientific developments and their metaphors are used as a critical aiming. Myths human being, who, for as long as there are, it will continue to manufacture and creation of new myths, art continues to inspire many will not be wrong to think that.