Güncel sanatta işaret ve imge olarak Türk Şamanik nesneler üzerine görsel çözümlemeler
Visual analysis on Turkish Shamanic objects as sign and image in current art
- Tez No: 356905
- Danışmanlar: PROF. EMİNE YILDIZ DOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şamanik, sembolik, ruhani, ilkel, Shamanic, symbolical, spiritual, primitive
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma günümüz halk inanışlarında, sosyal arenada, güncel sanatta varlığını sürdürmekte olan 'Şamanik' inanışları ve sembolik değerlerini araştırmak üzere hazırlanmıştır. Araştırmayla ilgili olarak gerekli yüzey ve alan araştırmaları yapılmış, gerekli eserler incelenmiş, alanla ilgili tüm tez taramaları yapılmıştır. Literatür taramasıyla birlikte kaynaklar gerekli görülen alıntılarla okunarak gerekli yerlerde kullanılmıştır. Her türlü nicel ve nitel verilerden yararlanılmıştır. Günümüzde hala devam eden ilkel bir din, ruhani bir öğreti olan Şamanizm ve unutulmaya yüz tutmuş, saklı kalmış birçok Şamanik inanış, unsurlar yerlerinde incelenmiş, hikayeler dinlenmiş, gerekli kayıtlar ve notlar alınarak fotoğraflanmıştır. Toplanan veriler eşliğinde çalışma kapsamında değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmede Türk Şaman öğretileri ile Türk boyları ve yörükleriyle olan bağlantı incelenmiştir. Sembol ve imge olarak değerlendirilecek Şamanik unsurlarda geçmiş, gelecek ve günümüz çalışmalarına ek olarak simgesel ve ilkel değerlere de yer verilmiştir. Araştırma sürecinde yüzey araştırması alanlarındaki yöre halkı, bu inanışta olan kişiler, sembolik değerlerin devam ettiğine inanarak elindeki her türlü döküman, nesne, sembolik unsurları paylaşanlarla ortak çalışılarak uygun bir dil oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared for researching“Shamanic”beliefs that continue its existence in today's public beliefs, social arena and current art and its symbolic values. Regarding the research, all the necessary surface and field reviews have been done, required works have been analyzed and entire thesis surveys concerning with the field have been done. Sources have been used in required parts with necessary quotation together with the literature review. All sorts of quantitative and qualitative data have been taken. Shamanism, which is a primitive religion and spiritual precept still continuing in our day, and several hidden Shamanic beliefs that are being to be forgotten have been observed on site, histories have been listened, necessary records and notes have been taken and photographed. Assessments have been made within the scope of the research with the collected data. In this assessment the Turkish Shaman precepts and connection with Turkic tribes and Yoruks (Turkish nomad in Anatolia) have been analyzed. Symbolical and primitive values have been included in Shamanic elements that will be evaluated as symbol and image in addition to previous, future and today's studies. Local community and people with this belief, in the surface analysis sites during the research process, believes that symbolical elements are still continuing and they have created a proper language working together with whom have shared all types of documents, objects and symbolical elements.