Geçirgenliğin boşluğunda görünebilirlik
Visibility in vacancy of permeability
- Tez No: 356904
- Danışmanlar: DOÇ. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geçirgenlik, saydamlık, dışavurum, hiçlik, görünebilirlik, boşluk, Permeability, transparency, expression, nothingness, visibility, vacancy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma Gazi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı?nda (GGSER) yapılmıştır. Geçirgenlik kavramının, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan görüntü elde etme teknikleriyle kavramsal olarak ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Bu durumla doğru orantılı olarak, sonraki dönemlerde sanatın hemen hemen her alanında ?geçirgenlik? yapısal olarak yer edinmiştir. Özellikle çağdaş sanatın merkeze alındığı bir düzlemde değerlendirmek gerekirse; tezin temel konusunu oluşturan geçirgenlik kavramının ortaya çıkardığı yansımalar yapılan uygulamalarla, kişisel anlatım dilinin tematik, düşünsel ve biçimsel yönlerini vurgular nitelikte öne çıkmıştır. Aynı zamanda geçirgenliğin sanatta yaratıcılığa ve özgün yapıt oluşumuna nasıl olanak tanıdığını göstermek hedeflenmiş ve bu araştırma kapsamında geçirgenlik kavramının sanatsal yapıtlara nasıl katkılar ve anlamlar sağladığı irdelenmiştir. Geçirgenlik, plastik yapılanmada sadece arkasındakini göstermekten ibaret bir ifade değildir. Aynı zamanda üst üste bindirilen her plan, ilk ve son katman arasında gizemli bir ilişki kurar. ?Geçirgenliğin Boşluğunda Görünebilirlik? konusu kapsam olarak modernizmden, günümüz çağdaş sanatına kadar birçok alanda yer almaktadır. İzleyici ile sanatçı arasındaki bağlantı göz önünde bulundurulduğunda sistem içerisinde kurduğu dengeye paralel, anlam devinimi sağlayarak gelecekte de geçerliliğini koruyacak bir kavram olabileceğini söylemek olasıdır. Günümüzde bu kavram, alanlar arası ilişkilendirmelerde yeni sentezler oluşturmakta etkili bir yöntemdir. Bu kavramın özellikleri doğrultusunda ortaya çıkan yapıtlarla ilişkilendirmeler ve uygulamalar çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Geçirgenlik kavramının kapsamına giren yan anlamlar; saydamlık, tam saydamlık, yarı saydamlık, kavramsal saydamlık, boşluk, görünebilirlik gibi kavramlar konunun anlaşılabilirliğini desteklemek amacıyla ayrıntılandırılmıştır. Bu kavramların oluşturduğu iç içe geçmişliğin hiyerarşik yansımalarının izleyici ile sanat yapıtı arasındaki algısal süreçteki etkilerine de değinilmiştir. Geçirgenlik kullanımının asıl amacı; izleyicinin, statik iki boyutlu bir düzlemden, çok boyutlu ve çerçeve dışına çıkan anlamsal yolcuğa çıkma sürecini tetiklemesidir. Yapılan araştırmada, literatür taraması ve geçirgenlik kavramı kapsamında ortaya çıkan küresel ölçekteki sanatsal çalışmaların incelenmesiyle konu desteklenemeye çalışılmıştır. Uygulama çalışmalarında ise; bilinçdışı anlatımın sanatçıya sunduğu yaratım sürecindeki özgürlük duygusuyla, dışavurum ? ifade ? rastlantı ? saydam katmanlar ? hiçlik ? boşluk gibi kavramsallaştırmalarla konuya öznel yorumlarla yaklaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been made in Gazi Fine Arts Institute, Art Painting Department (GGSER). It is observed that the concept of permeability has been conceptually come into prominence with the image acquisition techniques those have been emerged in the second half of 19th century. In direct proportion with this fact, this concept, ?permeability?, has attained a place in almost every field of art in subsequent periods. If it is required to make an evaluation on a level in which modern art is taken as the center, the reflections revealed by the concept of permeability that forms the basic subject of this thesis has come into prominence with an attribute that stresses on the thematic, intellectual and formal aspects of personal narrative language via the the applications done. At the same time, it has been aimed to show how permeability allows the formation of authentic work and artistic creativity, and it has been examined how this concept of permeability contributes into works of art and how it provides meanings to them within this research. Permeability is not only a tool to show the thing behind in plastic structuring. At the same time every overlapping plan enters into a mysterious connection between initial and final layer. The topic of ?Visibility in the Vacuum of Permeability? is included in many fields from modernism to contemporary modern art with regards to its scope. When the connection between audience and artist is taken into consideration, in parallel to the balance it forms within the system, it is possible to say that this concept will maintain its validity in the future by ensuring the meaning motion. Today this concept is a method effective in creating new syntheses in cross-field associations. The associations and applications with the works created in the direction of the features of this concept constitute the basis of this study. Connotations within the scope of concept of permeability such as transparency, full transparency, semi-transparency, conceptual transparency, vacancy and visibility have been detailed to reinforce the intelligibility of topic. Here also the effects of hierarchical reflections of intertwinement formed by these concepts on perceptive process between audience and work of art have been mentioned. The main purpose of usage of permeability is to trigger the process of setting out of a semantic journey that goes out of the frame by the audience from a static and two dimensioned plane to multi-dimensioned one. In the study made, it was attempted to reinforce the topic by examining the works of art in global scale emerged within the scope of concept of permeability and literature search. In application studies; the topic has been dealt with subjective comments with conceptualizations such as expression, statement, coincidence, transparent layers, nothingness, vacancy with the feeling of freedom in creation process provided by unconscious expression to the artist.