Üretim açısından ömür devri maliyet modelinin analizi: Yat ve gezinti tekneleri imalatında uygulanabilirliğine yönelik bir model önerisi
Product life cycle cost model analysis: Model suggestion to yacht and flybridges manufacture applicability
  1. Tez No: 356917
  2. Yazar: METİN ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: LCC, Ömür Devri Maliyetleme, Yat Dizayn, Yat İmalat Maliyeti, LCC, Life Cycle Costing, Yacht Design, Yacht Manufacture Cost
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Üretim işletmeleri bir kısa ömür devri içinde seri üretim verimliliği ve bireysel müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ürünler üretmeye gereksinim duymaktadırlar. Üretim açısından ömür devri maliyetleme bu üretilecek olan ürünlerin üretim öncesi, üretim sırasında ve üretim sonrası oluşan toplam maliyetlerinin değerlendirilmesini içeren bir ekonomik değerlendirme tekniğidir. Günümüzde küresel rekabette gerek pazarlama gerekse üretim alanında“farklı insanlara artık farklı davran”modeli geçerlidir. Türkiye“one-off”denilen“tekil”projelere dayanan“megayat”üretimiyle isim yapmış bir ülkedir. Megayat imalatı üst düzey zengin gelir grubuna hitap ettiği için insanlar kendilerini farklı kılacak ürünler talep etmektedirler. Projelerde, bir tekrarlama olmadığından, her proje, kendi öznel koşullarına göre şekillenen bir süreçle işlemektedir. Bazı imalatçılar tamamen yat ve gezi tekne sahibinin belirlediği boyutlar ve standartlar içerisinde inşa ederek“Full Custom Projects”denilen üretim tarzını tercih ederken, kimisi ana karakteristiklerini kendi belirlediği fakat detayları, daha çok interior kısmını, müşterinin fikrine açık tuttuğu“Semi-Custom Project”denilen üretim tarzını benimsemektedirler. Bu nedenle yat imalatına dönük standart bir maliyet sistemide bulunmamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin otomotivden sonra büyük başarılara imza atan yat imalatı konusunda imalat yapan işletmelerin rekabet gücünü artırma amacıyla bir matematiksel model üzerinden ömür devri maliyet analizini oluşturma amacıyla hazırlanmıştır. Bundan sonra bu alanda yapılacak olan daha geniş akademik çalışmalara temel oluşturabilecek bir veri tabanı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Product firms need to produce various products to supply individual customer needs and mass production efficiency in a short life cycle. Product life cycle costing is an economic evaluation technique including assessment of the total cost of products, before during and after production. Nowadays,“ behave differently to different people”model is valid in global competition both for marketing and manufacturing areas. Turkey is a renowned country for“mega yacht”production based on single projects named as“one-off”. Megayacht manufacture appeal to high income and affluent group in society so people demand products that will distinguish them from others . Each project runs in a process shaped according to its own subjective conditions so there is no repetition in the projects. While some manufacturers adopt“Full Custom Projects”mode of production in which size and standards are totaly decided by yacht and flybridge owners, some prefer“Semi-Custom Project”mode of production in which main characteristics are designed by producers but for details and mostly for interior part taking suggestion of customers. Therefore, there isn't any standard cost system about yacht manufacture. This study is prepared to increase competitive power of business firms manufacturing yacht productions which have put signature under important successes after automotive sector in Turkey, with the aim of composing life cycle cost analysis via a mathematical model. From now on, there will be a database which will form a basis for more academic researches.