Kurumsal muhasebe derecelendirmesi ve halka açık şirketlerde uygulaması
Corporate accounting rating and it's practice in publicly-held companies
  1. Tez No: 356919
  2. Yazar: DİLEK ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi, Kurumsal Muhasebe, Kurumsal Muhasebe Derecelendirme Kriterleri, Kurumsal Muhasebe Derecelendirmesi, Kurumsal Muhasebe Uygulaması, Corporate Governance Rating, Corporate Accounting, Corporate Accounting Rating Criterions, Corporate Accounting Rating, Corporate Accounting Practice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Son yıllarda ortaya çıkan finansal krizler ve buna bağlı olarak yaşanan şirket skandalları kurumsal yönetimin önemini gittikçe arttırmıştır. Şirketlerin sorumlu olduğu taraflar şirketin şeffaf yönetildiğini, hak ve menfaatlerinin adil bir şekilde gözetildiğini ve şirketin planlanan hedeflere ulaştığına emin olmak ister. Bunun; bir yöntemi olarak Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi gündeme gelmiştir. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi bir itibar ve rekabet unsuru olarak görülmektedir. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi yaptırmak isteyen ve bundan yüksek not almak isteyen halka açık şirketlerin muhasebe sistemlerinin kurumsallaşması gerekir. Muhasebe sistemlerinin kurumsallaşmasını sağlayan kriterler: Muhasebe Sisteminin Organizasyonu, Muhasebe El Kitabı, Etik Kodlar, Bilgi Açıklama Politikası, Bilgi Teknolojilerinin Kullanım Düzeyi ve Denetimdir. Çalışmada bu kriterlerin önemlilik düzeyi tablosu geliştirilmiştir. Kurumsal Muhasebe Derecelendirmesi notlarına dayanak oluşturacak görüşlerin belirlenmesine yönelik kanıtları içeren veri derleme formu geliştirilmiştir. Veri derleme formundan elde edilen görüşlere göre Kurumsal Muhasebe Derecelendirme notları oluşturulmuştur. Kurumsal Muhasebe Derecelendirmesi halka açık üç şirkette uygulanmıştır. Uygulama sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde muhasebe sistemlerini kurumsallaştırmak isteyen halka açık şirketler öncelikli olarak şu üç konuya dikkat etmelidir: • Muhasebe el kitabı oluşturmalı ve yazılı hale getirmeli, • Etik kodlar geliştirmeli, • Kurumsal yatırımcılar ve diğer tüm taraflar için erişilebilir bir internet sitesi kurmalı ayrıca uluslar arası yatırımcıların da faydalanması için İngilizce olmalıdır.
Özet (Çeviri)
In recent years the resulting financial crisis and correspondingly experienced corporate scandals have steadily increased the importance of corporate governance. The partners for whom the companies are responsible want to be sure that the companies are managing transparently, supervising their rights and interest in a fair manner and achieving planned targets. As a method of that, Corporate Governance Rating become a current issue. Corporate Governance Rating is seen as a competing and prestige factor. The publicly – held companies that want to get Corporate Governance Rating done and get high marks should corporate their accounting systems. The criterias that enables the institutionalization of accounting system are the organization of the accounting system, accounting manuel, codes of ethics, information policy statement and level of using and controling information tecnologies. In this study, importance level table of these criteria has been developed. Data collection form including evidence about determination of oinions forming basis to Corporate Governance Rating notes has been developed. The notes of Corporate Accounting Rating has been applied in three publicly – held companies. When it is consired with the results of application, the publicly – held companies that want to corporate their accounting systems should primarily attend to three issues: They should create an accounting manuel and make it written, They should improve codes of ethic, They should set an available web site for institutional investors and other all partners. Furthermore, the web site should be in English for international investors.