Kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecesi ile firma performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of relationship between compliance degree of corporate governance principles and firm performance
- Tez No: 456822
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KARACAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, kurumsal yönetim endeksi, kurumsal yönetim ilkeleri, firma performansı, XKURY, Corporate governance, corporate governance index, corporate governance principles, firm performance, XKURY
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ekonomide sürekli yaşanan değişim ve gelişim ile rekabet ekosistemi, işletmelerde yönetim anlayışının zaman içerisinde çeşitli şekillere bürünmesine sebep olan faktörlerdir. Günümüzde bu anlayış, kurumsal yönetim ilkelerinin benimsendiği yönetim şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem teoride hem de uygulamada üzerinde yoğun tartışmaların olduğu konulardan birisi olan kurumsal yönetim anlayışının, şirketin tüm paydaşlarının çıkarlarının korunmasına yönelik oluşturulan kurallar bütünü olarak ifade edilmesi mümkündür. Uluslararası düzeyde özellikle OECD tarafından geliştirilen kurumsal yönetim ilkeleri, ülkemizde halka açık şirketler tarafından uygulanmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenmiştir. Bu doğrultuda, şirketlerin kurumsal yönetim duyarlılığını artırmak üzere Borsa İstanbul bünyesinde BIST Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY) oluşturulmuş ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecelendirmesi yaptıran şirketler endeks kapsamına alınmıştır. 2011-2015 yılları arasında en az üç dönem kurumsal yönetim derecelendirmesi notuna sahip, finans sektörü dışındaki 31 şirkete ilişkin kurumsal yönetim seviyesinin, firma performansına etkisinin olup olmadığı bu çalışmanın araştırma konusu olmuştur. Firma performansını temsil eden Tobin q değerinin, kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecesi notuyla pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişkisinin bulunduğu sonucuna ulaşılırken; aktif getiri oranı (ROA) ve özkaynak getiri oranı (ROE) ile kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecesi notu arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olmadığına ilişkin bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The continuous change and development in the economy and the competition ecosystem are factors that cause the management concept in enterprises to take various forms over time. Today, this understanding comes out as a management approach which is in line with corporate governance principles. The concept of corporate governance, which is one of the topics that have been intensively discussed both in theory and in practice, emerges as a set of rules for the protection of the interests of all the stakeholders of the company. The corporate governance principles, which are developed at international level, especially by the OECD are regulated by the Capital Markets Board to be implemented by public companies in our country. In this respect, the BIST Corporate Governance Index has been established in order to increase the awareness of the corporate governance of the companies and the companies that have the compliance rating to the corporate governance principles are included in the index. Whether or not the level of corporate governance of the 31 companies outside the financial sector, which has been rated as corporate governance for at least three periods between 2011 and 2015, has had an effect on firm performance has been the subject of research of this study. A positive and statistically significant relationship between the corporate governance principles score and the Tobin q ratio representing the performance of the company has been found. Moreover, relationship between return on asset (ROA) and return on equity (ROA) and corporate governance principles score has been found to be statistically insignificant.