Statistical process analysis in broiler feed formulation
Broiler yemi üretiminde istatistiksel süreç analizi
- Tez No: 35721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Broiler yemi, formülasyon, istatis tiksel proses analizi, Broiler feed, formulation, statistical process analysis Science code s 614.01.03 II
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ BROlLER YEMî ÜRETiMiNDE İSTATİSTİKSEL SÜREÇ ANALiZi Altı, Musamettin Yüksek Lisans Tezi, Sida Mühendisliği Anabil im Dal i Tez yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa özilgen Şubat, 1993, 109 sayfa. Yem bileşimindeki dalgalanmaların sebep ve so¬ nuçlarını belirlemek üzere, endüstriden elde edilen ve¬ rilerle, broiler yemi üretiminin istatistiksel analizi yapıldı. Deneysel verilerden elde edilen sonuca göre broilerler için yem dönüşüm oranı (FCR) 1.8 ile 2.5 a- rasında değişmektedir. Bu denli geniş bir aralığın göz¬ lenmesinin sebebinin yemlerin içeriklerindeki dalgalan¬ malar olduğu düşünülmüştür. Yem kompozisyonundaki dal¬ galanmaların temel sebebi yem hammaddelerindeki dalga¬ lanmalardır. Yemlerin protein ve nem içerikleri normal bir darılım göstermiştir. Su molekülleri yemlerde ve hammaddelerde difüzyon yoluylan yayılarak tüm partiyi homojen hale getirmektedir; fakat proteince zengin kı¬ sımlar özkütle farklılığı nedeniyle ayrışmaktadır. Bu sebepten dolayı hammaddelerin nem içerikleri protein i- çeriklerine oranla daha dar aralıklarda değişmektedir. Maksimum homojeniteyi saklamak için üç veya daha fazla IIIkarışım süresi yeterlidir. Fakat hammadde bazında daha sıkı bir konrol prosesin verimliliğinin artması açısın¬ dan önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL PROCESS ANALYSIS IN BROILER FEED FORMULATION Altı, Musamettin M.S. in Food Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mustafa özilgen February, 1993, 109 pages. Statistical analysis of broiler feed production was done with the data obtained in an industrial plant to characterize the causes and results of variations in feed composition. Analysis of the experimental data has shown that the feed conversion ratio (FCR) for the broilers was between 1.8 and 2.5. This large range of observations were thought to be caused by the wide range of variations in the composition of the feeds. The major factor contributing to the variance of the feed composition was those of the raw materials. It was found that the proteins and moisture distributed normally in most raw materials and feeds. Water molecules can diffuse in the raw materials or the feeds to make the whole batch uniform; on the other hand the protein containing fractions tend to segregate due to the density differences, therefore the moisture content of the raw materials tend to vary in a smaller range than those of the proteins. Mixing the feeds forthree minutes or longer was sufficient to achieve the maximum homogenity, but controlling the range of the individual raw materials is recommended for further improvement of the process capability indices.