Perforation of metal targets by medium speed projectiles
Metal hedeflerin orta hızdaki mermiler tarafından delinmesi
  1. Tez No: 35722
  2. Yazar: TUNCAY IŞDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, delme, yüksek hızda darbe, içine girme, mermiler, » darbe deneyi, Impact, perforation, high speed impact, penetration, projectiles, impact testing
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz METAL HEDEFLERİN ORTA HIZDAKİ MERMİLER TARAFINDAN DELİNMESİ İŞDAŞ, Tunay Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Yıldırım February 1994, 83 sahife Bu çalışmada mermilerin metal hedefleri delme mekanizmasını açıklamak için bir matematik model geliştirilmiştir. Delme işlemi birbirine bağlı iki bölümden oluşmuştur. Bu model delme sırasında mermi üzerine etki eden bütün kuvvetleri dikkate almaktadır. Analiz delme süresince mermi ve hedef deformasyonu ve mermi ile birlikte hareket eden hedef malzemesinin bir kısmım içerecek şekilde merminin efektif ağırlığım da hesaba katmaktadır. Analiz merminin artık hızını hedef kalınlığı ve onun mekanik ve fiziksel özellikleri ve merminin ağırlığı, geometrik yapısı ve çarpma hızının bir fonksiyonu olarak hesaplamaktadır. Oyuğun geometrisi, giriş ve çıkış çaplan ve tıkaç kalınlığı ampirik değerlerde belirlenen parametrelerdir. Aynı zamanda teori kuvvetin merminin ilerlemesine göre değişimi ve delme işleminde geçen süreyi tahmin etmektedir. Bu matematiksel modellerin sonuçlan metalik levhaların dik olarak delinmesindeki hız düşümü ve mermi ile hedefin deformasyonu için yapılan deneysel çalışmaların neticeleri ile karşılaştırılmış ve iyi bir uyum sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORATION OF METAL TARGETS BY MEDIUM SPEED PROJECTILES ÎŞDAŞ,Tunay M.S. in Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Orhan Yıldırım FEBRUARY 1994, 83 pages In this study, a mathematical model has been developed to describe the mechanism of normal perforation of projectiles in metallic targets. The perforation process is considered to be divided into two interconnected stages. The model considers all the forces acting on the projectile during penetration. The analysis accounts for an effective mass of the bullet due to part of the target material moving with the bullet, deformation of the projectile and target during penetration. The analysis enables the residual velocity to be calculated as a function of the target thickness and its mechanical and physical properties, and of the mass, geometry and impact velocity of the projectile. The geometry of the cavity, entrance and exit diameters and plug thickness are the parameters to be specified by empirical quantities. At the same time the theory predicts the force-displacement variation and the contact time for the perforation process. The results of these mathematical models were compared with the experimental results for velocity drop and deformation of target and projectile due to perforation of metallic plates, at right angles and good agreement was established.