Computer aided design of drop forging dies
Bilgisayar destekli çekiç dövme kalıp tasarımı
- Tez No: 35720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat, Dövme, Kapalı Kalıpta Dövme, Baskı Kalıpta Dövme, Çekiç, Çekiç Dövme Kalıplan, Kalıp İşlemek, CAD/CAM, Forging, Closed Die Forging, Impression Die Forging, Drop Hammer, Drop Forging Dies, Die Machining
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇEKİÇ DÖVME KALIP TASARIMI GÜLEÇ, Tuğrul Yüksek Lisans Tezi, Mak.Müh.Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Temmuz, 1994, 129 sayfa Endüstride eksenel simetrik olmayan dövme parçaların üretiminde kapalı kalıpta çekiç dövme teknikleri sıkça kullanılmaktadır. Metallerin plastik şekillendirilmesi çok karmaşık teorik yaklaşımları içermesinden dolayı, daha çok bilgi ve beceri isteyen dövme parça ve kalıp tasarımında, deneysel olarak elde' edinilmiş metodlar tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında, deneysel olarak geliştirilmiş ve endüstride pratik olarak kullanılan yöntemlerle, eksenel simetrik olmayan parçalar için dövme kalıplan tasarlayan bir program, Silicon Grafik iş istasyonu üzerinde yüklü olan ticari amaçlı 'DUCT yazılımına bütünleşik olarak geliştirilmiştir. Kullanıcı 'DUCT' programının tasarım özelliklerinden faydalanarak parça tasarlamakta ve tasarımı yapılan bu model hazırlanan yazılıma geometrik girdi olmaktadır. Program dövmeparçayı ve gerekli kalıplarını tasarlamak için model üzerinde yaygın şekilde kullanılan tasarım kriterleri çerçevesinde değişiklikler yapmaktadır. Programda çıktı olarak, son şekil verme kalıplan, hazırlanan dövme parça için boyutsal ölçüler, ön şekillendirme geometri tipleri, işlem sırasında kullanılan çekiç kapasitesi ve kalıplan bilgisayar kontrollü tezgahlarda üretmek için otomatik olarak oluşturulan veriler alınabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF DROP FORGING DIES GÜLEÇ, Tuğrul M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mustafa îlhan GÖKLER July, 1994, 129 pages In industry, closed-die drop forging techniques have been frequently used in the production of non-axisymmetrical parts. Since deformation of metals mostly bases on sophisticated theoretical approachs, the empirical methods which are considered as more practical, have been prefered in the design of drop forgings and dies, need skill and strong knowhow. Throughout this study, a computer program module, using empirical methods for non-axisymmetrical drop forging parts has been developed.This module is used as integrated to a commercially available surface modelling (computer aided design and computer aided manufacturing) software 'DUCT' on Silicon Graphics workstation. The designer interactively prepares a model of the part using design ıucapabilities öf 'DUCT, then this will be the input geometry data to the developed program module. The program applies widely accepted design criteria and procedures to make geometrical changes on the model to design the forging and the necessary dies. The outputs from the program are; dimensional data related to forgings, finisher impression and the related die blocks, the required type of preforming stages, drop hammer capacity to forge the part and automatically generated machining data to manufacture the dies in computer numerical controlled machines.