An Approach for reducing aox in the bleaching effluents of A Turkish pulp and paper plant : A case study
Türkiye'de selüloz ve kağıt endüstrisi beyazlatma prosesi atıksulardaki aox konsantrasyonunun azaltılması : örnek çalışma
  1. Tez No: 35731
  2. Yazar: AYLİN SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Selüloz ve Kağıt Endüstrisi, beyazlatma prosesi, A0X, klor, klor dioksit, oksidatif ekstraksiyon, Pulp and Paper Industry, bleaching, AOX, chlorine, chlorine dioxide, oxidative extraction. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz TÜRKİYE'DE SELÜLOZ VE KA?IT ENDÜSTRİSİ BEYAZLATMA PROSESİ ATIKSULARINDAKÎ AOX KONSANTRASYONUNUN AZALTILMASI: ÖRNEK ÇALIŞMA SELÇUK, Aylin Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ülkü Yetiş Kasım, 1994, 123 sayfa. Bu çalışmada SEKA Dalaman Selüloz ijşletmeleri beyazlatma prosesi atıksulanndakl AOX (Adsorpl anabil en Organik Halojenler) konsantrasyonu beyazlatma prosesinde çeşitli modifikasyonlar yapılarak azaltılmaya çalışılmıştır. Çalışma sırasında, beyazlatma prosesi alternatiflerinin incelenmesi sonucunda SEKA Dalaman Selüloz İşletmeleri ön-beyazlatma prosesinde klorlama kademesinde belirli oranlarda klor diokslt kullanılmasına ve bir sonraki alkali ekstraksiyon kademesinin oksijen ve hidrojen peroksit ile kuvvetlendirilmesine karar verilmiştir. Uygulanması önerilen ön-beyazlatma prosesinde, toplam aktif klor miktarı ve klor diokslt oranı işletme dğişkenlerl olarak seçilmiştir. Deneysel dizayn metodu uygulanarak, 32 dizayn matriksi oluşturularak klorlama kademesinde %10, %50 ve &90 oranlarında klordiokslt uygulanmış ve toplam aktif klor doz miktarları 10, 25 ve 40 kg/ton olarak seçilmiştir, ön-beyazlatma deneylerinde, yumuşak odundan elde edilen esmer sülfat selülozu kullanılmıştır. Klorlama kademesi, su banyosunda, bir sonraki ekstrakslyon kademesi 1se 3 atm oksijen basıncı altında çalıştırılan reaktörde gerçekleştirilmiştir. Klorlama ve ekstraksiyon kademeleri atıksularındaki A0X konsantrasyonları, EUROGLASS A0X analiz cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Klorlama kademesinde %90 oranında klor diokslt kullanımı ve 40 kg/ton aktif klor dozlaması ve ekstraksiyon kademesinin oksijen ve %0.5 hidrojen peroksit ile kuvvetlendirilmesi sonucunda ön-beyazlatma prosesi atıksularında A0X konsantrasyonu £70 oranında düşürülmüş ve aynı zamanda ekstraksiyon çıkşında istenilen selüloz kalitesi elde edilmiştir. Selüloz kalitesindeki ve atıksulardaki A0X konsantrasyon! arı ndaki değişimi klor diokslt kullanım oranına ve toplam aktif klor dozu miktarına bağlı olarak bulabilmek amacıyla matematiksel denklemler geliştirilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, klorlama kademesinde toplam aktif klor dozunun en az ve klor diokslt oranının 1se en fazla olduğu koşullarda, atıksulardaki AOX konsantrasyonlarının en aza indirgendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH FOR REDUCING AOX IN THE BLEACHING EFFLUENTS OF A TURKISH PULP AND PAPER PLANT: A CASE STUDY SELÇUK, Aylin M.S. 1n Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ülkü Yetiş November, 1994, 123 pages. In this study, the AOX (Adsorbable Organic Halogens) load of the SEKA Dalaman Pulp and Paper Plant was tried to be minimized through some process modifications. Based on reviewing various bleaching process alternatives, chlorine dioxide substitution for elemente! chlorine in the chlorination stage followed by oxygen and hydrogen peroxide reinforced extraction, called as oxidative extraction stage, was proposed instead of already existing pure chlorination and conventional alkaline extraction (CE) preblechlng sequence was proposed. The main operational variables of the proposed prebleaching sequence were taken as the chlorine dioxide substitution level and total available chlorine charge. Experimental design approach was adopted to determine the optimum range of operational variables. A 111design matrix of 3* was formed where the C102 substitution levels of 10%, 50% and 90%, and the total available chlorine charges of 10, 25 and 40 kg\ton of pulp were utilized. The chlorination of the unbleached softwood sulphate pulp was performed in a thermostated water bath and the subsequent oxidative extraction was performed in a reactor under 3 atm oxygen pressure. The effluent AOX concentrations were analyzed using an EUROGLASS AOX analyzer. An AOX reduction efficiency of over 70% was attained when the chlorine dioxide substitution level 1s 90% and the chlorine charge is 40 kg/ton; provided that the oxidative extraction stage is reinforced with 0.5% hydrogen peroxide. The pulp quality in terms of extracted permanganate number remained almost unchanged under these conditions. For statistical analysis, polynomial regression models were developed relating pulp quality and AOX concentration of the effluents to the process variables. Statistical analysis showed that, AOX formation is minimal when the total available chlorine charge is low and the level of chlorine substitution for chlorine dioxide is high.