Tuz Gölü mikrofungus çeşitliliğinin belirlenmesi
Determination of microfungal diversity in Tuz Gölü
- Tez No: 357314
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Tuz Gölü, mikrofungus, biyoçeşitlilik, halotolerant/halofilik, Tuz Gölü, microfungi, biodiversity, halotolerant/halophilic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı Tuz Gölü su ve toprak örneklerinden mikrofungus izolasyonu, sayımı ve tanımlanması ile fungal çeşitliliğin ortaya konması, fungal popülasyonun mevsimsel ve mekansal dağılımının belirlenmesidir. Tuz Gölü havzasında belirlenen üç istasyondan (Kayacık, Kaldırım ve Yavşan) 24 su ve 24 toprak olmak üzere mevsimsel olarak toplamda 48 örnek alınmıştır. Mikrofungus izolasyonunda su örnekleri için membran filtrasyon, toprak örnekleri için toprağı seyreltme yöntemi kullanılmıştır. İzolasyon besiyeri olarak DRBC ve DRBC17 kullanılmıştır. Su örneklerinde ortalama mikrofungus sayısı DRBC'de 460 kob/100ml, DRBC17'de ise 126 kob/100ml; toprak örneklerinde ortalama mikrofungus sayısı DRBC'de 4575 kob/g kuru toprak, DRBC17'de ise 2875 kob/g kuru toprak olarak belirlenmiştir. Klasik ve moleküler teknikler kullanılarak toplamda 29 cinse ait 68 mikrofungus türü tanımlanmıştır. Tuz Gölü su ve toprak örneklerinden sıklıkla izole edilen cinsler içerdikleri tür sayıları bakımından Penicillium (17), Aspergillus (7), Alternaria (6), Cladosporium (5) ve Eurotium (3) şeklinde sıralanmaktadır. Bunlardan başka Acremonium, Aporospora, Arthrinium, Beauveria, Botryotinia, Chaetomium, Chalastospora, Coniochaeta, Curvularia, Embellisia, Epicoccum, Leptospora, Mucor, Nigrospora, Phanerochaete, Phoma, Pithomyces, Pringsheimia, Rhizopus, Sordaria, Stemphylium, Tetracladium, Trichothecium ve Ulocladium cinslerine ait türlere daha az oranda rastlanmıştır. Aspergillus pseudodeflectus Türkiye için yeni kayıttır. Biyoçeşitlilik indeksleri ile yapılan değerlendirmede Tuz Gölü suyunda fungal biyoçeşitliliğin toprağa oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. DRBC ve DRBC17 besiyerleri ile yapılan izolasyonlarda biyoçeşitlilik açısından önemli bir fark gözlenmese de, tuz gereksinimleri açısından farklılık gösteren türlerin izolasyonuna olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to isolate, enumerate and identificate microfungi from the Tuz Gölü (Salt Lake) water and soil samples and so, to reveal of fungal diversity and to determine seasonal and spatial distribution of the fungal population. From three stations (Kayacık, Kaldırım ve Yavşan) in the Tuz Lake basin, a total of 48 including 24 water and 24 soil samples were taken seasonally. Microfungi isolation was performed by membrane filtration and soil dilution method for water and soil samples, respectively. DRBC and DRBC17 were used as isolation media. The average number of microfungi in water samples was 460 and 126 cfu/100 ml by DRBC and DRBC17. In the soil samples, the average number of microfungi were determined as 4575 and 2875 cfu/g dry soil in DRBC and DRBC17. A total of 68 species belonging to 29 genera have been identified using classical and molecular techniques. Genera frequently isolated from Tuz Lake water and soil samples can be listed as: Penicillium (17), Aspergillus (7), Alternaria (6), Cladosporium (5) and Eurotium (3). Other than these, Acremonium, Aporospora, Arthrinium, Beauveria, Botryotinia, Chaetomium, Chalastospora, Coniochaeta, Curvularia, Embellisia, Epicoccum, Leptospora, Mucor, Nigrospora, Phanerochaete, Phoma, Pithomyces, Pringsheimia, Rhizopus, Sordaria, Stemphylium, Tetracladium, Trichothecium and Ulocladium genera was found at a lower rate. Aspergillus pseudodeflectus is new record for Turkey. According to biodiversity indexes, the fungal biodiversity in the Salt Lake water was found to be higher than in the soil. Although significant difference in terms of diversity were not observed, DRBC and DRBC17 medium has led to the isolation of species which differ in salt requirements.