Bazı naftiltiyazolilamin türvelerinin sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of some naphtylthiazolylamine derivates
  1. Tez No: 357319
  2. Yazar: CELAL ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME FUNDA TAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyoüre, naftil tiyazolilamin, Thiourea, naphthyl thiazolylamine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada naftalin kalıntısı içeren bazı yeni tiyazol türevleri sentezlenmiştir. Bileşiklerin sentezi için önce benzoilklorür, amonyum tiyosiyanatla reaksiyona sokularak benzoilizotiyosiyanat elde edilmiştir. Elde edilen benzoilizotiyosiyanat, hidroliz edilerek karşılık gelen tiyoüre türevlerine çevrilmiştir. 1- veya 2-asetilnaftalin bromla asetik asit ortamında 2-bromo-(1- veya 2-naftil)etanon bileşikleri elde edilmiştir. Elde edilen tiyoüre türevleri ile 2-bromo-(1- veya 2-naftil)etanon reaksiyona sokularak sonuç ürünleri olan 4-naftil-2-aminotiyazol türevlerine ulaşılmıştır. Elde edilen türevlerin yapıları Elementel analiz, IR, 1H NMR spektral analiz verileri yardımıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some new thiazole derivates which contain naphthalene ring have been synthesized. For the synthesis of benzoyl izothiocyanate compounds, benzoyl chloride, has been reacted with ammonium thiocyanate. The obtained benzoyl izothiocyanate, by reacting with secondary amines and then by hydrolysis, have been converted to the corresponding thiourea derivates. The synthesis of 2-bromo-(1- or 2-naphthyl) ethanon compounds, 1 or 2 acetyl naphthalene have been reacted with bromine in acetic acids. The obtained thiourea derivatives have been reached with 2-bromo-(1- or 2-naphthyl) ethanon derivatives, 4-naphthyl-2-aminothiazole derivates have been reached. The structure of obtained compounds were elucidated by using elemantal analysis, IR; 1H NMR spectral data.