İletişim perspektifinden yer-mekan markası oluşturma süreci: Aydın ili Söke ilçesine yönelik bir inceleme
A communication perspective on place branding process:An analysis directed to the city at Aydin distirict of Söke
  1. Tez No: 357332
  2. Yazar: FULYA MÜRTEZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yer-Mekan Markalaşması, Müşteri Tabanlı Destinasyon Marka Denkliği, Söke, Aydın, Place-Space Branding, Costumer Based Destination Brand Equity, Söke, Aydın
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Kıyasıya mücadelenin gerçekleştiği, her geçen gün rakip ve ürün sayısının arttığı günümüz pazar ortamı ürünler, hizmetler, kişiler, fikirler, yerler ve benzerleri gibi pazarlanma amacı güdülen her obje ya da olguyu ciddi anlamda etkilemektedir. Bilgi çağının yaşandığı ve ekonomik anlamda sınırların ortadan kalktığı günümüz küresel dünya ekonomisi; farklı olabilenin varlığını sürdürebileceği bir görünüm sergilemektedir. Ürün ve hizmetler gibi yer-mekanlar da rekabet ortamlarında birbirleriyle mücadele etmekte, hedef kitlelerinde bilinirlik ve farkındalıklarını arttırmaya, değerlerini yükseltmeye ve amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Yer-mekan markası, yasal ya da coğrafi sınıflandırmaya göre ülke, şehir, bölge vb. olarak değerlendirilen, bir ya da birden fazla çekicilik unsurunun vurgulandığı destinasyonları da kendine dahil eden genel bir kavram olarak değerlendirilebilir. Bugün dünyada pek çok yerin, markalaşma uygulamaları yolu ile bilinirlik ve farkındalıklarını arttırma yoluna gittikleri ve hedef kitleleri kendilerine çekmeyi amaçladıkları görülmektedir. Gerek akademik gerekse uygulama bağlamında oldukça ilgi çeken bir konu olarak değerlendirilen yer-mekan markası, kastedildiği bölgenin gelişimi ve amaçlarına ulaşabilmesi açısından oldukça önemli bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda bir yer-mekan markası olarak Aydın İli Söke İlçesinin marka boyutlarının ortaya çıkarılması bu tezin amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda Söke'nin sahip olduğu değerlerin markalaşma boyutlarına yansıyıp yansımadığı, markalaşma sürecinde hangi boyutların ön planda olduğu, vurgu yapılıp kuvvetlendirilmesi gereken noktaların su yüzüne çıkarılması amacına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Söz konusu araştırma Söke'de ikamet eden ve Söke dışında ikamet eden kişilerden oluşan iki ayrı araştırma evreninde gerçekleştirilmiş ve araştırmanın sonuçları doğrultusunda da bir takım önerilerde bulunulmuştur. Söke ilçesinin marka boyutlarının tespit edildiği araştırmanın bulguları, marka boyutları arasındaki en yüksek ilişkinin marka imajı ile algılanan kalite arasında olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today's market environment that a fierce fighting has taken place and number of products has increased, seriously affects every object or phenomenon that has the purpose of being marketed such as products, services, people, ideas, places, and the like. Today's global world economy that its boundaries has disappeared economically and experienced the information age; exhibits a prospect that the different one can only sustain its presence. Like products and services, place-spaces also clash in the competitive environment, try to enhance their familiarity and awareness, raise their values and achieve their goals. Place-space brand is evaluated as a general concept that has been assessed as country, city, region etc. according to the legal or geographical classification or contains more than one element which emphasizes the attractiveness of destinations. It has been seen in today's world that lots of places seek to increase their familiarity and awareness and aim to draw the target audiences through branding practices. To be regarded as a very interesting topic either in the context of academic or practice, Place-space brand is evaluated as a highly important concept in terms of achieving the objectives and development of the intended region. Within this context, the aim of this thesis is to find out the brand sizes of Söke District located in Aydın Province as a place-space brand. Accordingly, a research has been done towards the aim of bringing out the points to be emphasized and strengthened, what sizes are at the forefront in the branding process and whether the values that Söke possesses has been reflected in the branding sizes. The aforementioned research has been carried out within two research environment that composed of people resides in Söke and outside of Söke and some suggestions has been given according to the results of the research. The findings of the research that has identified Söke's brand sizes, reveal the result that the highest correlation among the sizes of the brand has been between the perceived quality and brand image.