Palynology, petrography and chemistry of the Tavşanlı coals (Kütahya)
Tavşanlı (Kütahya) kömürlerinin palinolojisi, petrografisi ve kimyası
- Tez No: 35735
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Palinoloji, kömür petrografisi, proksimat analizleri, Kütahya, Tavşanlı, kömür
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz TAVŞANLI (KÜTAHYA) KÖMÜRLERİNİN PALİNOLOJİSİ, PETROGRAFİSİ VE KİMYASI YAVUZ, Nurdan Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayhan ERLER Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Volkan Ş. EDİGER Şubat, 1994, 73 sayfa Bu tezde Tavşanlı (Kütahya) kömürlerinin yaşı, kömürleşme derecesi, kimyasal özellikleri ve çökelme ortamının belirlenmesi amacıyla palinolojik, petrografik ve kimyasal analizler yapılmıştır. Kömür petrografisi teknikleri kullanılarak maseraller, palinolojik yöntemler kullanılarak spor ve polenler tanımlanmış ve random vitrinit yansıma değerleri ölçülmüştür. Kimyasal analizler nem, kül, uçucu madde, toplam kükürt ve alt ısı değeri ölçümlerini içerir. Petrografik çalışmalar baskın maseral türünün vitrinit olduğunu göstermiştir. Liptinitik (sporinit ve kütinit) ve inertinitik (füzinit ve sklerotinit) maseraller de değişen miktarlarda bulunmuştur. Ortalama vitrinit yansıma değeri % 0.82 den % 0.31 e kadar değişen ölçümlerden % 0.55 olarak hesaplanmıştır. Bu değer ASTM sınıflamasına göre kömürlerin“yan-bitümlü”olduğunu göstermektedir. Bazı örneklerde görülen yüksek R,, değerleri örneklerin saklanma sürecinde oksitlenmesinden kaynaklanmış olabilir. Palinolojik analizlerle saptanan sporomorflar topluluğunun Eskihisar Topluluğu'na benzerlik göstermesi, Tavşanlı kömür damarlarının yaklaşık 15-20milyon yıl önce Alt-Orta Miyosen süresinde oluştuğunu belirlemektedir. Spor-polen içerikleri Tavşanlı Havzası kömürlerinin düzlük alanda, tatlı sulu bataklık ortamında çökeldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PALYNOLOGY, PETROGRAPHY AND CHEMISTRY OF THE TAVŞANLI COALS (KÜTAHYA) YAVUZ, Nurdan M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ayhan ERLER, Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Ş. EDİGER February, 1994, 73 pages. Palynological, petrographical, and chemical analyses were carried out on the Tavşanlı (Kütahya) coals in this thesis for the purpose of estimation of age, rank, chemical properties and depositional environment of the coals. Spores and pollen, and macerals were identified and the random vitrinite reflectance values were measured using palynological and coal petrographical techniques. Chemical analysis included moisture, ash, volatile matter, total sulphur, and calorific value measurements. Petrographical studies of the coals indicated that the dominant maceral is vitrinite. Liptinites (sporinite and cutinite) and inertinites (fusinite and sclerotinite) were also present in varying amounts. The mean vitrinite reflectance value is calculated o.55 % in a range from 0.82 % to 0.31 %. This value point that the coal is“sub-bituminous”coal rank according to the ASTM classifications. High Ro values in some of the samples may be due to the oxidation of samples during the storage. mSporomorph assemblage determined by palynological analysis is correlated to the Eskihisar Assemblage, and this means that Tavşanlı coal seams were formed during Lower-Middle Miocene times, approximately 15-20 million years ago. Coals of the Tavşanlı Basin were deposited in a lowland fresh water swamp environment according to their spore-pollen content. Key Word's: Palynology, coal petrography, proximate analysis, Kütahya, Tavşanlı, coal. Science Code: 606.03.01 IV