Effect of stilling basin lowering on the river bottom erosion
Enerji kırma havuzu taban seviyesinin alçaltılmasının nehir yatağı oyulmasına etkisi
  1. Tez No: 35736
  2. Yazar: ALP AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖĞÜŞ MUSTAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Kxrma Havuzu, Oyulma, Enerji Kaybı Bilim Dalı Sayısal Kodu s 624. 02.Ol VI, Stilling Basin, Scour, Energy Dissipation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ ENERJİ KIRMA HAVUZU TABAN SEVİYESİNİN ALÇALTI LM AS İNİN NEHÎR YATA?I OYULMASINA ETKİSİ AYDIN, Alp Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilin» Dalı Tez Yöneticisi! Prof. Dr. Mustafa GÖGüS Kasım, 1994, 166 sayfa Bu çalışmada, farklı taban kotlarına sahip bes enerji kırma havuzu modeli, bunların nehir yatağı oyulmasının aza İti İmasında ki etkilerini gözlemlemek için deneysel olarak araştırıldı. Bu nedenle, her bir deney sisteminde farklı debiler için değişik kuyruk suyu derinliklerinde bir seri deney yapıldı. Enerji kırma havuzunun hemen bitiminde oyulabilir malzeme olarak d90- 0.9O mm olan uniform kum kullanıldı. Birbirini izleyen her deney için, oyulma sekli gerekli görülen uzunluk aralıklarında kanalın ekseni boyunca kaydedildi. Benzer akım şartlarında oluşan oyulma şekilleri bir birleriyle kıyas edildi ve enerji kırma havuzu taban seviyesinin a lÇa İti İmasın m, oyulma profilinin önemli parametreleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneysel sonuçların analizi, enerji kırma havuzu taban seviyesi azaldıkça oyulma derinliğinin de azaldığını gösterdi. Maksimum oyulma derinliğini; dolu savak üzerindeki su yüksekliği, kuyruk suyu derinliği ve enerji kırma havuzu taban kotu cinsinden hesaplamada kullanılabilecek* grafikler ve.matematiksel ifadeler elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF STILLING BASIN LOWERING ON THE RIVER BOTTOM EROSION AYDIN, Alp M.S. in Civil Engineering Supervisors Prof. Dr. Mustafa GÖGüS November, 1994, 166 pages In this study, five stilling basin models, of different invert elevations were investigated experimentally to observe their performance on the reduction of river bottom erosion. For this reason a series of experiments were conducted on each experimental set- up for various discharges with varying tailwater depths. Uniform sand of dso= 0.90 mm was used just downstream of the stilling basin as erodible material. Following each experiment scour profile was recorded in successive length intervals along the centreline of the channel. Scour profiles produced by similar flow conditions were compared with each other and the effect of stilling basin lowering on the important parameters of the scour profile was investigated. The analysis of the experimental results showed that the depth of the scour decreased as the stilling basin invert elevation was reduced. Graphical and functional relationships were obtained to determine the maximum scour depth as a function of flow depth over the spillway crest, tailwater depth and stilling basin invert elevation. Illi