Effect of stilling basin endsill elevation on local scour downstream of a spillway
Enerji kırma havuzunun eşik yüksekliğinin dolusavağın mansabındaki bölgesel oyulmaya etkisi
- Tez No: 68411
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kırma Havuzu, Eşik, Dolusavak, Oyulma, Sediment vı, Stilling Basin, End Sill, Spillway, Scour, Sediment IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz ENERJİ KIRMA HAVUZUNUN EŞİK YÜKSEKLİĞİNİN DOLUŞA VAĞ1N MANSABINDAKİ BÖLGESEL OYULMAYA ETKİSİ MİRVELİOĞLU, Mehmet Zeki Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa GÖĞÜS Nisan, 1997, 164 Sayfa Bu çalışmada, beş değişik yükseklikteki enerji kırma havuzu çıkış eşiği, dolusavak mansabındaki aşınabilir nehir yatağı üzerinde oluşan oyulma biçimini incelemek için deneysel olarak araştırıldı. Bu amaçla her bir deney sisteminde farklı debiler için değişen kuyruk suyu ve yaklaşık d50=3.80 mm çaplı uniform çakıl kırma havuzundan hemen sonra oyulabilir malzeme olarak kullanıldı. Benzer deneyler Özdemir (1995) tarafından da yapılmıştı. Birbirini izleyen her deney için, oyulma şekli gerekli görülen uzunluk aralıklarında kanalın ekseni boyunca kaydedildi. Benzer akını şartlarında oluşan oyulma şekilleri birbirleriyle karşılaştırıldı. Enerji kırma havuzu çıkış eşiğinin alçaltılmasının ve çıkış eşiği yanındaki seviye farkının oyulmanın önemli parametreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.Deneysel sonuçların analizi, enerji kırma havuzunun çıkış eşiğinin yüksekliği küçültüldükçe oyulma derinliğinin de önemsiz mertebede azaldığını gösterdi. Ancak bu azalma suni olarak kazılacak (hafriyatı yapılacak) malzeme miktarıyla karşılaştırıldığında kayda değer değildir. Aynı zamanda eşiğin yanında oluşturulan seviye farkının oyulma profillerini etkileyen önemli bir parametre olmadığı gözlendi. Maksimum oyulma derinliğini, dolu savak üzerindeki su yüksekliği, kuyruk suyu derinliği, ve enerji kırma havuzu çıkış eşiği yüksekliği cinsinden hesaplamada kullanılabilecek grafikler ve matematiksel ifadeler elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF STILLING BASIN END SILL ELEVATION ON LOCAL SCOUR DOWNSTREAM OF A SPILLWAY MİRVELİO?LU, Mehmet Zeki M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜŞ April 1997, 164 Pages In this study, five different stilling basin end-sill elevations were investigated experimentally to observe the scour patterns forming on the erodible river bottom downstream of the spillway. For this purpose, a series of experiments were conducted on each experimental set-up for various discharges with varying tailwater depths but with one type of nearly uniform aggregate of dso^ 3.80 mm as erodible material just downstream of the stilling basin. Similar experiments had been carried out by Özdemir (1995). Following each experiment, scour profile was recorded in successive length of intervals along the centerline of the channel. Scour profiles produced by similar flow conditions were compared with each other. The effect of stilling basin end-sill lowering and the drop just near the end-sill on the important parameters of the scour profiles was investigated. The analysis of the experimental results showed that the depth of the scour decreased slightly as the stilling basin end-sill elevation was reduced. mHowever this decrease is not significant as compared to the material to be removed artificially. It was also observed that drop just behind the end-sill was not an important parameter affecting the scour profiles.. Graphical and functional relationships were obtained to determine the maximum scour depth as a function of flow depth over the spillway crest, tailwater depth and the stilling basin end-sill elevation.