İktidar muhalefet haberlerini merkez-çevre çatışması bağlamında okumak
Reading the news about between the power and the opposition within the context of center-periphery conflict
  1. Tez No: 357363
  2. Yazar: LATİF BİLGİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU DAĞTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İktidar, muhalefet, merkez, çevre, modernleşme, batılılaşma, basın, Power, opposition, center, periphery, modernization, westernization, press
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, iktidar muhalefet haberlerini merkez-çevre çatışması bağlamında okumaktır. Bu bağlamda, CHP ile AKP arasındaki polemikler merkez-çevre çatışması bağlamında incelenmiştir. Cumhuriyet, Hürriyet, Vatan, Star, Yenişafak ve Zaman gazeteleri çalışma kapsamında incelenmiştir. Bahsi geçen gazeteler, eleştirel söylem çözümlemesi yöntemine göre incelenmiştir. Çalışma, birinci bölümde Türkiye siyasetinde belirleyici olan merkez-çevre çatışmasına odaklanmıştır. Bu bağlamda, modernleşme ve batılılaşma olguları incelenmiştir. Çalışmada, Osmanlı-Türkiye modernleşmesinde basının rolüne de değinilmiştir. Bu bağlamda, modernleşme sürecinde basının önemi öne çıkarılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye basınından seçilen gazeteler eleştirel söylem çözümlemesi yöntemine göre incelenmiştir. Elde edilen bulgular, çalışmanın birinci bölümünde yer alan kuramsal kısım bağlamında değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, gazetelerde yer alan iktidar muhalefet polemiklerinin nasıl bir söylemle haberleştirildiği incelenmiştir. Farklı ideolojik referanslı 6 gazetede yer alan polemik haberlerinde, CHP ile AKP arasında merkez-çevre çatışması okumasına olanak veren polemiklerin yaşandığı görülmüştür. Cumhuriyet gazetesi iktidara muhalif bir haber söylemi kurmuştur. Hürriyet ve Vatan gazeteleri her iki tarafın söylemlerini yeniden üretmiştir. Star, Yenişafak ve Zaman gazeteleri ise iktidarın söylemlerini destekler bir eğilim göstermiştir. Sonuç olarak, güncel siyasetten hareketle CHP-AKP arasındaki polemik konularının merkez-çevre çatışması okumasına olanak verdiğini ve incelenen gazetelerdeki söylemlerden hareketle merkez-çevre çatışmasının devam ettiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to read the news about between the power and the opposition within the context of center- periphery conflict. In this regard, the polemics between CHP and AKP have been analysed within the context of center-periphery conflict. Cumhuriyet, Hürriyet, Vatan, Star, Yenişafak ve Zaman newspapers have been analysed within the scope of the study. The newspapers mentioned above have been analysed according to critical discourse analysis method. In the first chapter, the study has been focused on the center- periphery conflict which is a determinant in Turkish Politics. In this regard, modernisation and westernisation have been analysed. In the Study, the role of press on the modernisation of Ottoman-Turkey has been mentioned. In this regard, in the course of modernisation importance of press has been highlighted. In the second chapter, newspapers chosen among the Turkish Press have been analysed according to critical discourse analysis method. The findings have been evaluated within the context of contextual part which is mentioned in the first part. In this regard, it has been examined how the power- opposition polemics on the newspapers have been reported as news. In the news reported in six different ideological referenced newspapers, it has seen that polemics which allow“center-periphery conflict reading”existed between CHP and AKP. Cumhuriyet adopted a discourse opposite to power. Hurriyet and Vatan have reproduced the discorse of power and opposition. As for Yenişafak, Star and Zaman they showed a tendency supporting the discourses of the power. As a consequence, considering the current politics, polemics issues between CHP and AKP allow center-periphery conflict reading. Considering the discourses on the examined newspapers, it is possible to say center-periphery conflict continues.