Sinemada bir tür olarak güldürünün iktidar ve muhalefet ile ilişkisi: Arzu Film örneği
The relationship of the comedy as a genre of cinema with the power an the opposition: The sample of Arzu Film
- Tez No: 357364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. AYSUN AKINCI YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Güldürü, Türk sineması, İktidar, Muhalefet, Arzu Film, Comedy, Turkish cinema, Power, Opposition, Arzu Film
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Güldürünün, iktidar ve muhalefet ile ilişkisine, ilk çağ filozoflarından bu yana belirli ölçülerde değiniler olmuştur. Güldürünün bu ilişkisine dair düşünce ve çalışmaları, temel olarak iki grupta toplamak mümkündür. Bunlardan ilki; güldürüyü, muhalefetin iktidara yönelttiği bir eleştiri silahı olarak görürken, diğer gruptakiler; güldürünün, iktidar tarafından kendisi için daha ciddi bir tehlike oluşturabilecek toplumsal muhalefeti, etkisiz hale getirme aracı olduğunu iddia etmektedirler. Türk sinemasının önemli güldürü filmlerine imza atmış olan Arzu Film şirketinin, güldürü türünde çektiği filmler, Türkiye'de toplumsal muhalefetin en gelişkin ve etkin olduğu 1968-1980 yılları arasında gösterime girmiştir. Bu doğrultuda, Arzu Film'in belirtilen yıllar arasında çekmiş olduğu güldürü türündeki filmlerinin, iktidar ve muhalefet ile olan ilişkisi açısından çözümlenmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the ancient era philosophers, the relationship of the comedy with the power and the opposition has been touched on to certain extent. The ideas and studies about that relationship could be divided basically into two groups. While the first group perceives the comedy as a weapon to criticize, which is made by the opposition to the power, the other group argues that the comedy is a tool to deactivate the social opposition that could pose a more serious danger for the power. Arzu Film Company which realized important comedy films of the Turkish cinema showed the comedy type of films between the years of 1968-1980 when the social opposition in Turkey was the most advanced and the most effective. In this respect, the analysis of Arzu Film's sort of comedy films in relation to the power and the opposition between aforementioned years is targeted.