Demokrat Parti Döneminde Malatya'da muhalif basın: Malatya Postası ve Yeni Malatya Postası örnekleri
Dissenting press in Malatya Democrat Party Period: Examples of Malatya Postası and Yeni Malatya Postası
- Tez No: 477350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Tarih, Journalism, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Demokrat Parti, Yerel Basın, Malatya Postası, Yeni Malatya Postası, Malatya, Democrat Party, Local Press, Malatya Postası, Yeni Malatya Postası
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Malatya, tarihi dönemlerden günümüze kadar Doğu Anadolu'nun önemli bir merkezi olma özelliğini sürekli muhafaza etmiştir. Bu durum Osmanlı'dan Cumhuriyete böyle devam edegelmiştir. Bu çalışmada Malatya'nın 1952-1960 arası dönemi incelenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, cumhuriyet tarihinde ve çok partili hayata geçişte büyük önemi haiz Demokrat Parti'nin Malatya basınına yansımalarıdır. 1950-1960 arasında gerçekleştirilen üç seçimin sonucuna göre, iktidar partisi Demokrat Parti Malatya'da başarılı olamamıştır, hatta milletvekili dahi çıkaramamıştır. Bu durum Malatya ilindeki muhalefeti anlamlandırmak adına muhalif gazetelerin incelenmesini zorunlu kılmaktadır. Çalışmaya konu olan yerel gazeteler Malatya Postası ve Yeni Malatya Postası isimli iki yerel gazetedir. Birinci bölümde çalışmanın kuramsal altyapısı oluşturulmak suretiyle basının modern demokrasilerde dördüncü güç olması gerçeği üzerinde durulmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümlerde Cumhuriyet Halk Partisi içerisindeki muhalif bir hareket olarak ortaya çıkan Demokrat Parti'nin kurulması, seçim zaferleri ve on yıllık genel panoramasının yanında DP-basın ilişkilerine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Demokrat Parti dönemi; yerel gazete haberleri, yorumlar, köşe yazıları, demeçler üzerinden değerlendirilmiştir. Gazetelerin sert bir muhalefet yapmasına rağmen ulusal meselelerde milli bir duruşla yayın yaptığı, basım, dizgi ve teknik düzen gibi yönlerden amatör bir düzeyde oldukları ve gazete sahip ve yazarlarının genellikle partili olmaları nedeniyle politik bir duruş sergiledikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Malatya has always been an important center of East Anatolia, since historic periods. This continued from the Ottoman up until the Republic. In this study, the years from 1952-1960 have been analyzed. The main goal of this study is to show the reflection of the Democrat Party in the Malatya press, which had great importance in the republican history and during the multi-party transition. According to the results of three elections, carried out between 1950 and 1960, the ruling party, which was the Democrat Party, wasn't successful in Malatya and none of their members made it into the parliament. In order to understand the opposition in the province Malatya, one must examine the opposing newspapers. The subjects of the study are the local newspapers Malatya Postası and Yeni Malatya Postası. In order to establish the theoretical infrastructure of the study, the first part focuses on the fact that the press is the fourth power in modern democracies. In the second and third part the establishment of the Democrat Party, which emerged as an opposition movement within the Republican People's Party, their electoral victories and ten-year general panorama are addressed alongside the DP-press relations. In the last part of the study local newspaper reports, comments, columns and statements during the Democrat Party period are analyzed. Despite the fact that the newspapers established a strong opposition, it has been found out that they broadcasted with a national stance in national affairs, are at an amateur level in terms of printing, layout and technical structure and generally exhibited a political stance because they were supporting a specific party.