Roma Hukuku' nda Stipulatio
Stipulatio in Roman Law
  1. Tez No: 357372
  2. Yazar: FIRAT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAKOCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Roma Hukuku, akit, stipulatio, şekil, sebebe bağlılık, kefalet, Roman Law, contract, stipulatio, form, causality, suretyship
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Stipulatio akdi Roma Hukuku' nun en köklü ve kullanışlı akitlerinden bir tanesidir. Farklı bir çok konuda kullanılabilmesi stipulatio' nun Roma Özel Hukuku' nda ne kadar önemli bir akit olduğunu göstermektedir. Stipulatio hakkında Institutiones gibi bazı Roma Hukuku kaynaklarında geniş bilgi olsa da stipulatio akdinin geniş kullanım sahası sebebiyle pratik sonuçları Roma Hukuku' na o derece yayılmıştır ki, akdin mahiyetinin günümüz hukukçuları tarafından daha iyi anlaşılması ancak konuyla ilgili pratik sonuçları da derleyen kapsamlı çalışmaların yapılmasıyla mümkün olabilir. Günümüzde konuyla ilgili yapılan akademik çalışmaların da stipulatio' nun akitsel özelliklerine ve kullanım alanlarına değinen genel bilgiler mertebesinde olması sebebiyle Roma Hukuku literatüründe bu konuyla ilgili tamamlanması gereken önemli bir boşluk bulunmaktadır. Tezimizde stipulatio' nun her kullanım sahasına değinildiği için Roma Hukuku' nun hemen her alanında, özellikle borç doğuran her türlü sözleşmelere ve Roma Hukuku' nda şekle dair yapılacak araştırmalar ve akademik çalışmalar için tezimiz büyük önem arz etmektedir. Tezimizde inceleme metodu olarak öncelikle Roma Hukuku' ndaki akitler sistemi içerisinde stipulatio konumlandırılmış böylece stipulatio' nun genel mahiyeti ve özellikleri belirtilmiş daha sonra stipulatio' nun akitsel özellikleri, çeşitleri, uygulama alanları tarihi dönemlerde gözetilmek suretiyle etraflıca incelenmiştir. Tezimizde farklı alanlarda kullanılan stipulatio akitlerinin; kullanıldıkları farklı hukuki konular içerisinden derlenerek stipulatio çeşitleri ve uygulama alanları içerisinde ortaya konulması, stipulatio akdinin hukuki yaşam alanını sistematik olarak somutlaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
Stipulatio is one of the most useful and essential contracts in Roman Law. Stipulatio can be used in many different subjects which indicates stipulatio's significance in Roman Law. Since stipulatio is applied extensively, the practial consequences of stipulatio extended almost in all Roman law. Even there is a wide information about stipulatio in some sources like Institutiones, it can be possible to understand nature of stipulatio better with comprehensive studies in which practical consequences are collected. As contemporary academic studies about the subject analyzes stipulatio's contractual specialities and usage area at the level of general information, there is a big loophole in the Roman Law. Since our thesis elaborates on stipulatio's overall application area, our thesis constitutes a big contribution for all Roman Law areas, especially for the researches on contracts which engenders obligation and the researches on the form of the Roman Law. In our thesis as an analysis method ,we determine stipulatio's position in system of contracts of Roman Law. In this way stipulatio's general nature and properties has been stated, after that stipulatio's contractual properties, types of stipulatio, usage areas of stipulatio has been analyzed comprehensively with consideration of different periods of Roman Law. We collected different kinds of stipulatio from their different legal usage areas under the title of stipulatio types and applicaton areas of stipulatio. That collection embodies stipulatio's legal life area by systematic with its subject and wide scope of analysis area.