Roma Hukuku'ndan günümüze kefalet sözleşmesi
The suretyship contract from Roman Law to present
  1. Tez No: 413702
  2. Yazar: SERAP SAMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN KÜÇÜKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Stipulatio, Kefil, Kefalet Sözleşmesi, Roma Hukuku, Türk Borçlar Hukuku, Stipulatio, Surety, Suretyship Contract, Roman Law, Turkish Law of Obligations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Roma Özel Hukuku) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tezin konusu“Roma Hukuku'ndan Günümüze Kefalet Sözleşmesi”dir. Tez giriş ve sonuç dışında iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Roma Hukuku'nda kefalet sözleşmesi analiz edilmiştir. Günümüz hukuk sistemlerinde olduğu gibi Roma'da da kefalet, bir borcun alacaklıya karşı ödenmesinin üçüncü kişi tarafından taahhüt edilmesidir. Bu bölümde sırasıyla stipulatio, kefaletin tanımı, hukuki niteliği, sözleşmenin konusu, geçerlilik şartları, kefalet sözleşmesinin hüküm ve sonuçları, kadınların kefil olma durumları, kefalet sözleşmesine benzeyen diğer işlemler ve kefalet sözleşmesinin sona erme sebepleri incelenmiştir. İkinci bölümde Türk Hukuku'nda kefalet sözleşmesi incelenmiştir. Bu bölümde sırasıyla kefalet sözleşmesinin tanımı, özellikleri, geçerlilik şartları, çeşitleri, kefilin sorumluluğu, kefil ile alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkiler, kefalet sözleşmesinin benzer sözleşmelerden farkları ve kefalet sözleşmesinin sona erme sebepleri Mülga 818 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6098 sayılı yürürlükteki Türk Borçlar Kanunu karşılaştırılarak incelenmiştir. Sonuç kısmında her iki hukuk sisteminde kefalet sözleşmesinin benzer ve farklı yönleri belirtilmiştir. Roma hukukunun önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is,“The suretyship contract from Roman Law to present”. The thesis contains two parts excluding introduction and conclusion. In the first part suretyship contract in Roman Law was analyzed. Like the systems of law today, the suretyship is to be committed of paid of a debit to the creditor by a third person in Rome, too. In this part, by order of stipulatio, definition of suretyship, legal character, the subject of the contract, conditions of validity, term and results of the suretyship contract, the issue of capacity of women in suretyship, other instruments which are similar to suretyship contract and the reasons that conclude suretyship contract were examined. In the second part, suretyship contract in Turkish Law was examined. In this part, by order of definition of suretyship contract, features, conditions of validity, types, responsibility of surety, legal relationship between the surety, the creditor and the debtor, differences from similar contracts and the reasons that conclude suretyship contract were examined by comparing the cancelled 818 Number of Turkish Obligations Code and the in force 6098 Number of Turkish Obligations Code. In the conclusion part, similar and different parts of suretyship contract were defined in both Law systems. The importance of Rome Law was mentioned.