Pendik şehir coğrafyası
Pendik urban geography
- Tez No: 694803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Pendik, Şehir, Nüfus, Yerleşme, Şehir Fonksiyonları, Pendik, City, Population, Settlement, City Function
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Pendik Şehir Coğrafyası adlı bu çalışma şehir coğrafyası kapsamında beşerî ve iktisadi coğrafya metodolojisiyle bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şehrin üzerinde kurulduğu fiziki coğrafya şartları ele alınmıştır. Bir yerleşmenin ortaya çıkması için gerekli olan koşulların çoğunu taşıdığı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde şehrin tarihi ele alınmıştır. Neolitik Dönem'de bir balıkçı köyü olarak yerleşime açılan inceleme sahası, sahip olduğu stratejik konumu nedeniyle günümüze kadar farklı medeniyetlerin etkisinde kalarak varlığını sürdürmüştür. Özellikle savunma fonksiyonu ve Anadolu ile bağlantıyı sağlayan konumu, şehrin varlığının devam etmesinde önemli etkiye sahip olmuştur. Savunma için elverişli konumu hem Bizans hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinde askeri üslerin burada konumlanmasına yol açmıştır. Üçüncü bölümde şehrin nüfus özellikleri üzerinde durulmuştur. Cumhuriyet dönemine kadar tedrici bir şekilde artış gösteren nüfus yapısı, Yunanistan ile imzalanan anlaşma gereği ülkemize gelen göçmenlerin buraya yerleşmeleriyle ani bir artış göstermiştir. İkinci önemli nüfus artışı ise, 1950 yılından sonra sanayi alanlarının İstanbul'un çevresine taşınmasıyla, Kocaeli Yarımadasının doğusunda bulunan ve bu nedenle sanayi tesislerinin yer seçiminde tercih ettikleri Pendik'in yoğun nüfus hareketlerine maruz kalması sonucu gerçekleşmiştir. Buna ek olarak, bulunduğu konumu nedeniyle önemli geçiş güzergahlarında yer alması burada sürekli bir nüfus hareketinin varlığını ortaya çıkarmıştır. Dördüncü bölümde yerleşme yeri özellikleri kapsamında şehrin plan özellikleri ile yerleşme saha ilişkisi ele alınmıştır. Ayrıca, konut tipleri ve şehirleri oluşturan en küçük yapı taşı olarak değerlendirilebilecek mahalleler; nüfus, yüzölçümü ve bu mahallelerde bulunan ve şehir için önemli olan ekonomik kuruluşları açısından ele alınmıştır. Beşinci bölümde şehrin fonksiyonları ele alınmıştır. Ulaşım fonksiyonu içinde havayolu ulaşımı şehri diğer şehirlerden ayıracak bir özellik katmakla birlikte diğer fonksiyonların gelişmesine ve çeşitlenmesine yol açmıştır. Sonuç kısmında ise genel değerlendirme ile gelecekte muhtemel avantaj ve dezavantajlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, named Pendik Urban Geography, was prepared as a master's thesis with the methodology of human and economic geography within the scope of urban geography. The thesis consists of five chapters. In the first chapter, the physical geography conditions, on which the city was founded, were discussed. It has been revealed that it has most of the conditions necessary for the emergence of a settlement. In the second chapter, the history of the city is discussed. The study area, which was settled as a fishing village in the Neolithic Period, has survived under the influence of different civilizations due to its strategic location. Especially its defensive function and its location providing the connection with Anatolia had a significant impact on the continuation of the city's existence. Its convenient location for defense led to the positioning of military bases here during both the Byzantine, Ottoman and Republican periods. In the third chapter, the features of urbanization are emphasized. The population structure, which increased gradually until the Republican period, showed a sudden increase with the settlement of immigrants who came to Turkey in accordance with the agreement signed with Greece. The second important population increase was the result of the intense population movements of Pendik, which is located in the east of the Kocaeli Peninsula and therefore preferred in the selection of industrial facilities, after the industrial areas moved around Istanbul after 1950.In addition, the fact that it is located on important transit routes due to its location has revealed the existence of a continuous population movement here. In the fourth chapter, within the scope of settlement features, the relationship between the plan features of the city and the settlement area is discussed. In addition, housing types and neighborhoods which can be considered as the smallest building blocks of cities are discussed in terms of population, surface area and economic institutions in these neighborhoods that are important for the city. In the fifth chapter, the functions of the city are discussed. While air transportation adds a feature that distinguishes the city from other cities, it has led to the development and diversification of other functions. In the conclusion part, the general evaluation and possible advantages and disadvantages in the future are mentioned.