Freudyen psikanaliz kuramları ışığında Balzac'ı incelemek:Tuhaf Öyküler
Examining Balzac in the light of Freudian psychoanalytical theories: Droll Stories
  1. Tez No: 357383
  2. Yazar: SİBEL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, French Linguistics and Literature, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Freud, Balzac, Tuhaf Öyküler, Psychoanalysis, Freud, Balzac, Droll Stories
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Edebiyat alanıyla da yakından ilişkili olan psikanaliz, yazarların bir anlamda kendi yansımaları olan eserlerini incelememize olanak tanır ve metin içerisinde saklı duran bilinçdışısal olgulara ulaşmamıza yardımcı olur. Bu çalışmada Freudyen psikanaliz ışığında Honoré de Balzac'ın Tuhaf Öyküler adlı eserinden hareketle yazarın bilinçli olduğu kadar bilinçdışı kullandığı ifadeleri inceleyerek eser ve okur arasında yorumsal bir bağ kurmaya çalıştık. Bu amaçla, çalışmada ilk olarak psikanalizin doğuşu genel hatlarıyla, psikanalizin kurucusu olarak görülen Sigmund Freud'un kuramları üzerinde ise detaylı bir şekilde durulmuştur. Uygulama bölümünde ise eserin ilk bölümünde yer alan öykülerdeki Freud kuramlarının varlığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Yazarın esere yansıyan iç dünyasına psikanalitik yorumla tekniği uygulanarak metnin arka planına ulaşılmıştır. Karakterlerin davranış ve tutumlarından yola çıkılarak, bunların ardında yatan saklı gerçekler araştırmacılara ve okurlara sunulmuştur. Başka bir deyişle, eserde sıkça Freud kuramlarının izlerine rastlanılmıştır. Eserdeki karakterler incelenip yazarın çocukluk ve özel yaşantısı ile karşılaştırıldığında ise kimi karakterlerde Balzac'ın hayatına dair izler saptanmıştır. Sonuç olarak, yazarın esere kendi bilinçdışını ve psişesini yansıttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Psychoanalysis which is closely related to literature enables us to examine the literary works that are the authors' reflections in a sense and it helps us reach the unconscious phenomena which remains hidden in the text. In the light of Freud's psychoanalysis, in our study we tried to establish a critical bond between the author and the reader by analysing the expressions that the author used consciously or unconsciously with the help of the data in“Droll Stories”by Honoré de Balzac. With this aim in mind, in first place, the emergence of psychoanalysis was put emphasis on in general terms and theories of Sigmund Freud, the creator of psychoanalysis, were given in detail. In the method (application) part, the existence of Freud's theories in the stories were tried to be put forward. The background of the text is reached by applying psychoanalytic interpretation technique to the author's inner world which he reflected to his literary work and to the symbolic narrative in it. Within the consideration of the behaviours and manners of the characters, the underlying hidden facts were given to the researchers and readers. In other words the effects of Freud's theories were found in this literary work. As the characters in the novel are observed and the author's biography is compared to the characters' features, some traces of the author's life in the characters are determined. As a consequence, it is seen that the author reflected his own unconsciousness and psyche to his literary work.