Kavak kasabası'nın coğrafi etüdü
Geographical research of the town of Kavak
- Tez No: 357384
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kavak, Kapadokya, Soğuk Hava Deposu, Depoculuk, Nevşehir, Kavak, Cappadocia, Cold Air Storage, Warehousing, Nevşehir
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kavak Kasabası'nın Coğrafi Etüdü adlı çalışmamızın amacı, Kavak Kasabası'nın doğal ve beşeri coğrafya özelliklerini ortaya koymak ve bu özelliklerin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden etkilerini belirlemektir. Kavak Kasabası İç Anadolu Bölgesinin orta Kızılırmak Bölümünde Nevşehir İli İdari Sınırları içinde yer almaktadır. Kavak, Nevşehir İl merkezine 13 Ürgüp ilçe merkezine 15 km mesafede yer alır. Yaklaşık olarak 21,5 km2 yüzölçümüne sahip olan araştırma sahası bölgenin en önemli jeolojik unsurlarından olan Neojen- Kuvaterner yaşlı volkanik kökenli Kapadokya volkanik alanı içerisinde yer alır ve 1300-1400 m yükseltide plato yüzeyinde kurulmuştur Araştırma sahasında karasal iklim şartları etkili olmaktadır. İklim şartlarına bağlı olarak kış mevsiminde sıcaklığın düşük olması ve yaz aylarında su ihtiyacının fazla olması bölgede tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Araştırma sahasının suları, kasabanın doğusunda bulunan ve Kızılırmak'ın kollarından biri olan Damsa çayı tarafından drene edilmektedir. Sahadaki en yaygın toprak tipini regosol topraklar oluşturmaktadır. Bu toprak grubunun araştırma sahasındaki dağılışını ana kayanın litolojik özellikleri belirlemiştir. İklim özellikleri ve toprak türleri step formasyonunun gelişmesine ortam hazırlamıştır. Araştırma sahasının nüfusu 1935-2013 yılları arasında izlenebilmektedir. Kavak'ta 1935 yılında 792 olan nüfus 2013 yılında 2693'e ulaşmıştır. Bu rakamlara göre, 1935'ten 2013 yılına kadar 78 yıllık süre içinde nüfus, %350 oranında artış göstermiştir. Kasabada yerleşme şekli toplu dokuludur. Yerleşim birimlerinde yapı malzemesi olarak bölgede çıkarılan taşlar kullanılmaktadır. Kavak Kasabası'nda en önemli ekonomik faaliyetler tarımsal üretim, doğal soğuk hava depoculuğu ve taş işlemeciliği el sanatlarına bağlı yürütülen faaliyetlerdir. Bölgenin jeolojik özellikleri soğuk hava depolarının yapımına imkân sağlamıştır. Aynı özellikler taş oluşumu ve el sanatlarının gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle bölgenin doğal çevre koşulları ve nüfusun sosyo-kültürel özellikleri ekonomik faaliyetlerin belirleyicisi olmuştur. Sonuç olarak Kavak Kasabası son 30 yılda depoların artmasıyla büyük gelişme göstermiş ve kasaba dışına yapılan göçler azalmıştır. Öyle görünüyor ki depoculuk ticari bir sektör olarak kasabanın ekonomisinde önümüzdeki yıllarda çok daha etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study that called geographical survey of the town of Kavak is to present features of physical and human geography of town of Kavak and to determine social and economic effects of this features. The town of Kavak, is located in Central Kızılırmak Zone of Central Anatolian Region and also the town is located within the administrative boundaries of Nevşehir. Kavak is 13 km away from Nevşehir city centre and 15 km away from the district center of Ürgüp. The research area, which has an area of 21,5 square kilometers, is in located Neogen Kuvaterner aged volcanoclastic Cappadocia volcanic area that one of the most important Geological elements and was established on the surface of plateau at an altitude of 1300-1400 meters. The borders of research area is affected by continental climate conditions. Therefore the agricultural activities are negatively influenced by harsh winter conditions and water shortage which begins in summer. The waters of the research area is drained by the Damsa Stream which on the east and one of the branches of Kızılırmak stream. The most common soil type is Regosol soil. The distribution of this type of soil is determined by lithological features of the main rock. The climate features and soil type allow stepe formation. The demograpy of research area which was recorded between 1935-2013 can be observed. İn 1935 which 792 population in 2013 reached 2.693 people. According to these figures, in the last 78 years period from 1935 until 2013, towns population has increased by %350. The settling has a collective form in the town. In the settlement units stones are used as a building material which quarried in the region. The most important economic activies in the town of Kavak are agricultural production, natural cold air warehousing and quarrying crafts. The Geological features of the region has allowed the construction of cold storage. The same features has led to lithologic features and developments of arts and crafts. Therefore the region's natural environmental conditions and socio-cultural characteristics of population has been determinant of economic activity. As a result, the town of Kavak showed an sigificant economic development with increase of cold storage in the last 30 years and the migrations out of town has decreased. It seems that as a commercial sector cold air warehousing will be much more effective on town's economy in the coming years.