Kur'ân tefsiri açısından Marifetnâme
Mari̇fetnâme in the aspect of commentories of the Qur'ân
  1. Tez No: 357393
  2. Yazar: YAKUP UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Tasavvuf, Marifetnâme, Sufizim, the Quran, Tafsir, Sufism, Marifetnâme, Sufizim
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Mârifetnâme, İbrahim Hakkı'nın çok önemli bir eseridir. Dönemine âdetâ damgasını vurmustur. Nasıl ki Mevlânâyı anınca ?Mesnevi?yi hatırlıyorsak, İbrahim Hakkıyı anınca da ?Mârifetnâme'yi hatırlıyoruz. Bu eserler, müellifleriyle âdeta bütünleşmişlerdir.İlmin hemen hemen her sahasında yetkin eser veren İbrahim Hakkı, bunu ünlü eseri Mârifetnâme'ye de yansıtmış, eserde geçen konularla ilgili doyurucu bilgiler vermiştir. Eser, ansiklopedik bir tarzda düzenlenmiş olup; tabiat bilimlerinden, astronomiye, insanın fizyolojik ve anatomik yönünden tasavvufi konulara kadar geniş yelpazede eserini oluşturmuştur. İbrahim Hakkı, konuları mümkün olduğunca ayrıntılı olarak ele almış konuları monotonluktan kurtarıp, okuyucunun dikkatini çekmesi için de aralara şiirler serpiştirmiştir.Tezizmiz, bir giriş iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tefsir ilmiyle ilgili kelimelere genel bir bakış, müellifin hayatı, hocaları, talebelerinden oluşurken, birinci bölümde tefsir açısından Marifetnâme, ikinci bölümde de Marifetnâme'de tefsir yöntemi ana başlıkları altında ara başlıklardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mârifetnâme, Granville's work is very important. Period, which was marked by the vurmustur. How is it that Mevlânâyı remembered, About the“Mesnevi”remembered“, İbrahim we'il remember # Mârifetnâme”. These works, müellifleriyle nearly bütünleşmişlerdir.Knowledge in almost every course, Paulinha, who works the authority that famous work Mârifetnâme to the character, the book has a hearty last issues information. Last edited in a style, encyclopedic; natural sciences, astronomy, human physiological and anatomical aspects of the mystical work of until a wide range of topics. Granville, as detailed as possible topics and subjects taken for the reader's attention to tweens, monotony, poems serpiştirmiştir. Tezizmiz, an entry consists of two parts. In the introduction the author who encompasses an overview of related words, paraphrase, teachers, disciples, in terms of the second part of the first section in the Marifetnâme Marifetnâme, tafseer Tafsir method consists of the main search under the headings the headings.