Ebu Talib el-Mekki'nin ahlâk anlayışı
Ebu Talib el-Mekki̇'s moral sentiment
- Tez No: 357394
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAKKI AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Nefis, Ahlâk, Mutluluk, Human Beings, Self, Morality, Happiness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmamızda Ebu Talib el-Mekkî'nin, Kûtu'l-Kulûb adlı eserini ele alarak ahlâk anlayışını inceledik. Ebu Talib el-Mekkî'de ahlâk anlayışı, insan için her türlü kötü huylardan arınma ve bütün güzel huyları elde etmek için mü'minlerin, yaşadığı ve kâinata yaydığı güzel ahlâkı konu etmektedir. İnsanın erdemli yaşamında varılabilecek en yüksek seviyeyi ve bunu nasıl gerçekleştirdiğini gözler önüne sermekte her seviyedeki insana bunun yolunu göstermektedir. Bunun yanında, yaşanması gereken ahlâkın usul ve yollarını da anlatmaktadır. Bu çalışmamızda, Ebu Talib el-Mekkî'nin hayatı, kişiliği, eserleri ve üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilere yer verdik. Ahlâk konusunda bilgi verilerek, Ebu Talib el-Mekkî'nin ahlâk anlayışının kaynakları ve temel ahlâkî kavramların neler olduğunu incelenmeye çalıştık. Yine bu çalışmamızda, Ebu Talib el-Mekkî'de, ahlâki mutluluğu engelleyen ve destekleyen insani niteliklerin neler olduğu ve toplum ahlâkı üzerindeki etkilerini tespit etmeye çalıştık. Bununla birlikte mütefekkirimizin, toplumun çekirdeğini oluşturan aile ahlâkına ve sosyal ahlâk'a dair bakışını inceleyerek toplum ahlâkı üzerindeki fikirlerine yer verdik.
Özet (Çeviri)
In this study, the moral sentiment of Ebu Talib el-Mekkî was examined by taking the book Kûtu'l-Kulûb as the base. the moral sentiment of Ebu Talib el-Mekkî focuses on the social ethics, muslims experienced and spread across the universe in order for human beings to refine from the bad habits and to gain the good habits and deeds. It reveals the highest level that human beings can reach in their virtuous life and how they realize this showing its way to people at all levels. Apart from this, it explains the moral way and procedure that is required for living. In this study, information about Ebu Talib el-Mekk's life character, works and studies about him are included. By giving information about morality, an attempt was made to analyse the resources of Ebu Talib el-Mekkî's moral sentiment and what the basic morality conceptions are. Again in the study, the aim was to determine what the humanistic features preventing and supporting the moral hapiness of Ebu Talib el-Mekkî are and what their effects are on comunity morality. In addition, the ideas of our thinker on community morality have been included by analysing his perception of family morality, which forms the basis of society, and social morality.