Kur'ân'da ümit ve ümitsizlik
Hope and hopeless in the Qur'an
  1. Tez No: 357395
  2. Yazar: ZEKARİYA EFE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Ümit, Ümitsizlik, Korku, Emn, Tevekkül, Qur'ân, Hope, hopeless, Fear, Pessimism, Trust, Trust in Allah
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan hayatında, özellikle psikolojisinde çok önemli olan ümit ve ümitsizlik, birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Ancak İslam bilimleri açısından bakıldığında bir iki makalenin dışında teferruatlı bir çalışma görülmemektedir. Bu nedenle İslam bilimleri çalışmalarında, özellikle tefsir alanında ilk adımı atmak ve insanlığın menfaatine bir nebze katkıda bulunmak için ele aldığımız bu çalışma iki bölümde incelenmektedir. Birinci bölümde ümit kavramını, etimolojik, terminolojik ve semantik olarak incelenmenin yanında; bu kavramın değeri, mahiyeti ve kaynağına da vurgu yapılmıştır. İlgili kelimeler olan Tema', Emel, İntizar ve Ümniyye gibi kelimeler incelendi.“Beyne'l-Havf-i ve'r-Recâ”kavramını ifade eden“Ümit ve Korku”ilişkisi tefsir alanında değerlendirilerek ayetler ışığında açıklanmaya çalışıldı. İkinci bölümde ise ümitsizliğin kaynağı ve imanla olan ilişkisi yanında, yeis halinde tövbe incelenmeye çalışıldı. Ümitsizliği ifade eden Yeis, Kanût ve İblâs gibi kelimelere yer verildi. Bütün noksanlıklarına rağmen çalışmamızın insanlığa faydalı olmasını yüce Allah'tan niyaz eder, ilim çevrelerine bir katkısı olması halinde kendimizi bahtiyar addederiz.
Özet (Çeviri)
In the life of human, especially in psychology, hope and despair which is very important has been the subject of many scientific studies. But from the perspective of Islamic sciences, it is not seen on exhaustive study except one or two articles. Thus in the studies of islamic science, we want to take the first step in the field of commentary and contribute a little bit to the interest of humanity, so this study is examined in two partsz. In the first part, besides hope, etymologic, terminological and semantic views, it was emphasized on the nature and source of value. Themes, desire, expectation and edifice words were examined as a related words. The relationship between hope and fear which is expressing the concept of“Beyne'l-Havf-i ve'r-Recâ”was examined in the light of commentary. In the second part, beside the source of despaire and its relationship with faith, repentance has been examined in the mood of desperation. Like desperation, kanut and doleful words which are related to desperation and handled, too. Despite the all shortcamings of our study, we hope that it will be very useful to humanity and we supplicate to Allah. In the case of a contribution to the science enviroment, we feel ourselves fortunate.