Nakib el Attas'ta din ve sekülerizm
Religion and secularism in Nakib el-Attas
- Tez No: 357396
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Sekülerizm, Laisizm, Tasavvuf, İslami eğitim
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı, Malay-İslam kültür havzasının önde gelen düşünürlerinden Seyyid Muhammed Nakib El-Attas'ın din, sekülerizm, eğitim ve metafiziksel konular ile ilgili görüş ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Sekülerleşme Max Weber'in iddia ettiği gibi metafizikten 'arınma süreci' mi, yoksa dini atıfları güçlü olan bir geleneğin dönüşüm süreci mi? Araştırmamızın bu ve benzeri sorulara cevap bulma boyutunda ve sekülerizmin dini, siyasi, sosyal yönlerinin çok boyutlu olarak anlaşılmasında büyük önem arz edeceğine inanmaktayız. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Attas'ın hayatı ve eserleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Attas'ın din, mutluluk, eğitim, intihar gibi toplumsal temalara bakışı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde sekülerizm ve ilgili kavramlar genel hatlarıyla kavramsal olarak açıklanarak, sekülerizmin toplum, devlet ve kültür boyutunda etkileri tespit edilmeye çalışılmış üçüncü bölümde ise sekülerizmin İslam Dünyası ve Batı dünyasındaki yansımaları ve Attas'ın bu konulardaki düşünceleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present one of the leading thinkers of Malay-Islamic region, Seyyid Muhammed Nakib El-Attas' views and ideas on religion, secularism, education and metaphysical issues. Is secularism“purification from metaphysics”, as Max Weber argues, or a transition process of a tradition whose religious references are strong? We believe that our work will play an important role not only in finding answers to these and other related questions but also in understanding the religious, political, and social aspects of secularism. This work consists of three sections. The introductory section gives general information about Attas' life and his works. The first section explores Attas' views on social themes such as religion, happiness, education and suicide. The second section seeks to identify the effects of secularism in terms of society, state and culture while explaining secularism and other related notions conceptually in a general fashion. Finally, the third section elaborates on the reflections of secularism on the Islamic world and the Western world, and Attas' views on these issues.