Türk Ceza Hukukunda somut cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi
Individualization and designation of concrete punishment in Turkish Penal Law
- Tez No: 357420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ERTAN ÇOMAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza, Cezanın Amacı, Hürriyeti Bağlayıcı Ceza, Cezanın Belirlenmesi, Cezanın Bireyselleştirilmesi, Penalty, the intendment of penalty, punishment restricting freedom, designation of penalty, individualization of penalty
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte ceza hukukuna ilişkin birçok hukuki müessese değişikliğe uğramıştır. Bu değişikliklerden biri de cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi müessesidir. İncelemiş bulunduğumuz tezimizin konusunu da“Türk Ceza Hukukunda Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi”oluşturmaktadır. İnceleme üç bölümde yapılmıştır. Birinci bölüm“Ceza Kavramı, Cezanın Amacı ve Nitelikleri”olarak belirlenmiştir. Bu bölümde ceza kavramı ve terminolojisi, cezanın tarihçesi, ceza yaptırımı ile güvenlik tedbiri ayrımı, cezanın amacı, Türk hukukunda cezanın amacı ve cezanın niteliklerine ilişkin ilkeler ortaya konulmaya çalışılmıştır.“Türk Ceza Hukukunda Cezalar”başlıklı ikinci bölümde, genel olarak ceza türleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan cezalar ve hürriyeti bağlayıcı cezalara seçenek yaptırımlar incelenmiş, bu bölüm adli para cezası, adli para cezasına ilişkin sistemler ve adli para cezasının özelliklerinin incelenmesi ile sona ermiştir. Çalışmanın, üçüncü ve son bölümünde ise genel olarak cezaların belirlenmesi, somut cezanın belirlenmesine hakim olan ilkeler, somut cezanın belirlenmesi aşamaları ile hürriyeti bağlayıcı cezaların hesaplanması ve mahsup konuları incelenmiş ve yüksek yargı içtihatları ile de uygulamaya ilişkin ilkeler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many legal establishments concerning Turkish Penal Law have amended with the inurement of Turkish Criminal Code (Law No. 5237). One of these amendments is the establishment of individualization and designation of penalty. The issue of the thesis in consideration is“Individualization and Designation of Punishment in Turkish Penal Law”. The research forms in three sections. The first section is identified as“the Notion of Penalty, Intendment and Qualifications of Penalty”. In this section; the notion and terminology of penalty, the history of penalty, discrimination of the sanction of penalty and safety measures, intendment of penalty, intendment of penalty in Turkish Law and principles concerning qualifications of penalty are tried to be presented. Alternative sanctions of types of punishments, punishments partaking in Turkish Criminal Code and punishments restricting freedom are investigated in the second section entitled“Punishments in Turkish Penal Law”. This section is ended with investigating judicial fine, systems concerning judicial fine and qualifications of judicial fine. In the third and the last section of the study; identification of penalties, computing punishments restricting freedom with the processes of individualization of penalty, principles dominated designation of concrete punishment, processes of designation of concrete punishment and offsetting issues are investigated and principles concerning implementation with higher judicial precedents are tried to be presented.