Küreselleşme-yerelleşme ekseninde küresel markaların web sitelerine yönelik bir analiz
An analysis of web sites of global brands in the axis of globalization - localization
- Tez No: 357422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Standartlaştırma, Yerelleşme, Küresel Pazarlama, Globalization, Standardisation, Adaptation, Global Marketing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı; küresel markaların tutundurma stratejilerini içerik, biçim ve kültür kavramları çerçevesinde incelemek ve küresel bir marka olmayı hedefleyen yerel markalar için yol gösterici bir çalışma ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Interbrand tarafından hazırlanan“en değerli küresel markalar”listesinde yer alan markaların web siteleri içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda söz konusu markaların biçimsel ve içeriksel özellikler bağlamında standartlaşmayı tercih ettikleri saptanmıştır. Ayrıca söz konusu markaların kültürel anlamda da Türk kültürünü yeterince temsil edecek şekilde düzenlenmediği ve bu bağlamda standartlaştırma temelli bir stratejiyi benimsedikleri, buna karşın bu markaların ABD'deki tüketicilere yönelik olarak hazırladıkları web sitelerinde ise Amerikan kültürünü temsil edecek öğelere yer vererek uyumlaştırma stratejilerini benimsedikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the promotional strategies of global brand on the study of content,form and culture concepts and to put forth a leading study for local brands targeting a global trademark. In the study the websites which is involved in the list“the most valuable brands”prepared by Interbrand has been analyzed with content analysis. As a result of the analysis it was determined that the brands in question prefer standardisation within the context of formal and contextual properties. Additionally, these brands have been determined not to represent Turkish culture well enough and in this regard to adopt a strategy based on standardisation, and after all to embrace adaptation strategies allowing the things that represent American culture in their websites which they prepare fort he consumers in the USA.