Kent imajı ve kent imajı ölçümü: Kahramanmaraş kent imajı üzerine bir uygulama
The city image and the measurement of the city image: A study on the city image of Kahramanmaraş
- Tez No: 357423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Kent İmajı, Kent Pazarlaması, Kent Markası, Image, City Image, City Marketing, City Brand
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bir nesne, kişi veya kurum hakkında sahip olunan düşünce, izlenim veya deneyimler olarak tanımlanabilen imaj kavramı, günümüz dünyasında bir çok alanda yeni bir trend olarak ilgi görmektedir. İşletmeler, kurumlar, kişiler derken artık kentler de imaj edinme ve bu imajlarını hedef kitlelerine tanıtım ve reklam faaliyetleri aracılığıyla etkili bir şekilde aktarma yarışı içerisinde yerlerini almaktadır. İmajın kentler tekelinde ele alınması ve kentlerin bir imaj edinme gereksinimi duyması henüz yeni bir olgudur. Ne var ki, kent imajı aslında kentin ruhudur. Bir kent için imaj, kentin var olan tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin toplamından belki de daha fazla değere sahiptir. Bu bağlamda, her ne kadar günümüz imaj yaratma faaliyetleri kadar etkili olmasa da, kentler çok eski zamanlardan bugüne kadar çeşitli ekonomik, politik ve sosyal hedefleri izleyerek diğer kentlerden farklılaşmaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Kahramanmaraş'ın mevcut niteliklerinin önceden belirlenmiş çeşitli kategoriler baz alınarak hazırlanan anket aracılığıyla ölçüp istatistiksel verilerle değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The term, image which is defined as the thought, impression or experience about an object, organization or a person, draws attention as a new trend in many fields in today's world. Organizations, corporations, individuals and now cities compete with each other in creating an image and reflecting it through advertisements to their target groups. Studying the image within the scope of cities and the necessity of acquiring an image for a city are new facts. Neverthless, city image is the spirit of the city. For a city, the image is perhaps much more valuable than the total amount of its historical, cultural and natural beauties. In this context, although it is not as effective as today's image making facilities, cities have been trying to be different from the others by pursuing various economical, political and social targets for a long time. The main purpose of this study is to measure and evaluate the features of Kahramanmaraş by applying a questionnaire prepared within the scope of certain various categories.