Ortaçağ Türk devletlerinde iç güvenlik ve asayiş
Medieval Turkish states internal security and public order
- Tez No: 357424
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Asayiş Teşkilatı, Security, Security organization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezin amacı, Ortaçağ Türk devletlerindeki iç güvenlik ve asayiş yapılanması hakkında detaylı bilgi edinmektir. Bu amaçla çalışmada güvelik, iç güvenlik olgusu kısaca özetlenerek, bu unsurları etkileyen kültürel, coğrafi ve sosyolojik süreçler öncelikle yer verilmiştir. Böylece asayiş anlayışı etkileyen ana unsur daha iyi anlaşılmaya çalışılmıştır. Genelde askeri birimlerle beraber anlatılan kolluk ya da iç güvenlik birimi daha açık bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler Ortaçağ Türk Tarihinde dönemlere göre sırasıyla ele alınmıştır. İç güvenlik anlayışının dönemler içerisindeki benzerlikleri ve farklılıkları üzerinden örnekler verilmiştir. Temelde çalışmadan elde edilmek istenen amaç, iç güvenlik algısını anlamak ve bu algının süreklilik gösteren Ortaçağ Türk Devletleri arasında nasıl devam ettiğini anlamaktır. Sonuç olarak değişen coğrafi şartlara, siyasi ve toplumsal olgulara göre iç güvenlik anlayışının ve asayiş yapılanmasının Ortaçağ Türk Devletleri arasında gelişerek devam ettiğini ve önemsendiğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to give detailed information about the medieval Turkish states and the structure of the internal security and public order. For this purpose, in this study, security, internal security cases are summarized and the effective elements of the cultural, geographical and sociological processes are given first. Thus, the main factor affecting the understanding of law and order is tried to be understood better. In general,described with military units, law enforcement or internal security unit had been discussed more openly. Data obtained from Medieval periods of Turkish History are respectively discussed. Examples are given in terms of the similarities and differences of internal security understanding period. Basically, the aim sought to be obtained from the study is to understand the perception of internal security and how this perception continues to be understood among medieval Turkish States. As a result, according to the changing geographical ,political and social conditions, we see that the structure of internal security and public order among Turkish States continued to be developed and taken seriously throughout the Middle Ages.