Kadına yönelik şiddetin medyada sunum şekli ve şiddet gören kadınların yasal farkındalığı: Nitel bir çalışma
The way of publication of violence against women on the media and legal awareness of women who were exposed to violence : A qualitive study
- Tez No: 357433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, görsel medya, yasal farkındalık, domestic violence against women, media, legal awareness, in depth interview
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kadına yönelik şiddet son yıllarda birçok bilimsel çalışmada, farklı boyutlarıyla sık bir şekilde ele alınmaktadır. Bu bağlamda, konunun belirli noktaları; ortaya çıkan sorunlar bu sorunların irdelenmesi ve çözümü hususunda, ayrı önem taşımaktadır. Şiddet gören kadınların yasal farkındalığında kadına yönelik şiddetin sunum şekli boyutu Türkiye'de ortaya çıkan kadına yönelik şiddet olaylarının ve bununla ilgili unsurların tam anlamıyla incelenmesi ve anlaşılmasında, kadına yönelik şiddet kavramının temel alt başlıklarından biridir. Günümüze kadar yapılmış olan çalışmalar incelendiğinde, konunun bu boyutunun yeteri kadar ele alınmadığı ve bu noktada bu boyutu derinlemesine irdeleyerek netleştirmek ve farklı bakış açıları geliştirme ihtiyacı olduğu görülmektedir. Literatürdeki ihtiyacı dikkate alan bu çalışma Türkiye'de şiddet gören kadınların yasal farkındalığı hususunda kadına yönelik şiddetin medyada sunum şeklini temel noktaları ile bitlikte ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma nitel bir araştırmadır. Çalışmada nitel araştırmanın veri toplama tekniklerinden olan derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak Erzurum'da bulunan şiddet gören kadınlar ile görüşülerek kadına yönelik şiddetin medyada sunum şeklinin kadınların yasal farkındalığındaki yeri ve önemi ölçülmeye çalışılmaktadır. Şiddet gören kadınların yasal farkındalıklarının medyanın kadına yönelik şiddeti sunumu ile ortaya çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Domestic violence against women has recently been dealt in many scientific studies with different dimensions. In this context, some aspects of the topic have specific importance on the issues such as generated problems, examination and solution of these problems. The way of publication of domestic violence on the media is one of the basic subtopics of domestic violence against women in legal awareness of the women who were exposed to domestic violence; and on the issues such as domestic violence issues in Turkey and their proper examination and comprehension. After reviewing the literature on domestic violence against women, it is quite clear that this dimension of the issue has not been dealt yet and there is a need to clarify this dimension through deep examination and to improve different point of views. This study, which considers the need in the literature, aims at finding out the way of publication of domestic violence against women on the media with its basic points on the legal awareness issue of the women who were exposed to domestic violence. This is a qualitative study. In this study; it has been tried to measure the place and importance of the way of publication of domestic violence against women on the media on the legal awareness of the women through in depth interview, which is one of the data gathering techniques of qualitative study, with the women living in Erzurum who were exposed to domestic violence. It is pointed out with this study that the legal awareness of the women who were exposed to violence has risen with the publication of domestic violence against women on the media.