АНАЛИЗ КОНЦЕПТА ЛЮБОВЬ В РОМАНЕ И.А.ГОНЧАРОВА «ОБРЫВ»
İ.A.Gonçarov'un Uçurum eserindeki aşk kavramı
  1. Tez No: 357431
  2. Yazar: SEVİNDJ RAMAZANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Grimms' Fairy Tales, Women in Fairy Tales, Love' concept, linguistic concepts, etymology, linguistics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Rusça
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İ.A.Gonçarov'un 'Uçurum 'adlı eserindeki aşk kavramının nasıl ele alındığı ve dil ile duyguların nasıl yorumlandığı bu konuda bize önemli bilgiler sunmaktadır. Burada duyguların bilimsel bir açıdan incelendiği görülmektedir. 'Aşk' kavramı hem kültürel hem de terminolojik bir algı olarak incelenmiştir. İ.A.Gonçarov 'Uçurum' adlı eserinde bunu ilk defa etraflıca sanatsal açıdan ele alıp bu eserin ortaya çıkma sürecini etraflıca anlatmıştır. Burada o zamanın mantalitesinden inceleyen yazar duyguların geçmişten günümüze gelen yorumlanması dikkat çekicidir. Çünkü sosyal yapıların değişimi kadar duyguların da yorumlanma süreci incelenmiştir. Yazar 'Aşk' kavramını sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda ailesel, toplumsal ve hatta evrensel yaşamın temelinde görmektedir. İnsanın hayatında bu denli önemli bir yere sahip olan bir duygunun şaşırtıcı derecede etkisi görülmektedir. Çalışma sırasında 'Uçurum' adlı eserin yanı sıra pek çok sözcüksel kaynak da incelenmiştir. Bu çalışmayla İ.A.Gonçarov'un eseri ve dünyaya bakış açısı ele alınıp bunun yanı sıra Rus dilinin dilsel araçlarıyla kıyaslanması suretiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The theme of our research is“The concept of love in the novel of IA Goncharov called as The Precipice. The scientific study of concepts that reflect the feelings and emotions of a person, based on the analysis of linguistic expression of emotions [Apresian 1995 Gak 1997 Galkina-Fedoruk 1958. Shahovsky 1995, etc]. The special importance of the study of emotions in the language recognized by LG Babenko, ZE Fominoi, which allocate a separate area in linguistics - emotionology (linguistics emotions). Concepts reflecting the emotions and feelings of the person on the English language studied A.Vezhbitskoy [Wierzbicka 1997]. Study concepts of ”love“, ”hate“ in the Russian and American linguistic consciousness devoted work EY Balachov [Balashov, 2004]. The thesis L.E.Vilms [Wilms 1997] linguistic sign ”love“ is seen as terminological and value-cultural concept in the German and Russian languages. Fundamental for our research work is also S.G.Vorkachev [Vorkachev 2003] ”The concept of love in Russian language consciousness."