Aristoteles etiği'nin bilgi-mantık temelleri
The knowlodge-logic basis of Aristotle's ethics
  1. Tez No: 357434
  2. Yazar: SEFA KAKİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem, bilgi, mantık, Action, knowledge, logic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Aristoteles ahlak felsefesindeki ahlaklı davranışın temelinin bilgi ve mantık zemininde olduğu gösterilmeye çalışıldı. Bu amaçla, ilk olarak, giriş bölümünde Aristoteles ahlak felsefesinin genel görünümü ve Aristoteles öncesi ahlak felsefesi ele alındıktan sonra birinci bölümde Aristoteles bilgi felsefesi ile ahlak felsefesi ilişkilendirilerek ele alındı. Ayrıca bu bölümde Aristoteles ahlak felsefesindeki bilgi ile alakalı yerlere değinilerek Aristoteles'in ahlak üzerine olan bilgi temelli düşüncelerine yer verildi. İkinci bölümde Aristoteles'in mantık düşüncesi ahlak felsefesi bağlamında değerlendirildikten sonra üçüncü bölümde ise Aristoteles ahlak felsefesindeki ahlaklı davranış süreci tek bir bakış açısında ele alındı. Bu süreci işlerken, Aristoteles mantık anlayışındaki tasım öğretisinin ilk iki öncülü bilgi ve sonuç öncülü eylem olarak gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was attempted to indicate that the moral of Aristotle's ethics bases on knowledge and logic. For this aim, firstly, the general view of Aristotle's ethics and ethics prior to Aristotle were discussed in introduction chapter and then Aristotle's epistemology and ethics were discussed by linking together. Also, Aristotle's ideas depend on knowledge were presented by addressing the related ideas in Aristotle's ethics. In chapter two and three, Aristotle's logic was evaluated in the context of his ethics and the process of moral behavior was discussed in a point of view, respectively. The first two premises of Syllogism doctrine in Aristotle's logic and the conclusion premise were shown as episteme and action, respectively.