Laborforce formation and spatial organizations; restructuring of the automotive industry in Turkey and hs repercussions on the laborforce formation and organizations in the years of 1980 s
İşgücü oluşumu ve mekansal organizasyonlar: 1980 li yıllarda Türkiye otomativ sanayiinin yeniden yapılanmasının işgücü oluşumu ve mekansal organizasyonlara etkileri
  1. Tez No: 35745
  2. Yazar: LEVİN ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kapital Birikim Süreci, Kapital Birikim Mekanizmaları, Emek Süreci, Üretim Organizasyonu, Sistemik Teknoloji, Esnek Üretim Sistematizasyonu, Capital Accumulation Process, Capital Accumulation Mechanisms, Labor Process, Production Organization, Systemic Technology, Flexible Production Systematization
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmanın amacı işgücü oluşumu ve mekanın yapılanması arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu nedenle, temel ilgi alanı işgücü oluşumunun mekanizmaları, dönüşümü ve sosyo-ekonomik ve politik kategorileşmesi ve bütün bunların mekansal organizasyonlara ilişkin süreçlerle etkileşimidir. İşgücü oluşumu kapital birikim mekanizmaları ve süreci tarafından belirlenmekte ve karakterize edilmektedir. Her ikisi de mekansal organizasyonlar üzerinde de karmaşık etkilere sahiptir. Bu bağlamda işgücü oluşumu, zamanın ve mekanın üstünde kesintisiz bir süreçtir. Ancak, her özel zaman ve mekanda da özgüllükler taşır ve bu özgüllükleriyle birlikte gözlenebilir. Toplumdaki her değişme işgücü oluşumu üzerinde köklü bir dönüşüm yaratmayabilir. Değişme ve dönüşümleri daha uzun zaman vıaralıklarında ortaya çıkabilir. Öyle ki birikim mekanizmalarındaki köklü değişmeler bile, işgücü yapılanmasının derhal değişmesine yol açmayabilir. Aynı bağlamda, işgücü oluşumundaki her değişme mekansal yapılanmanın ve organizasyon dokusunun dönüşümüne de yol açmayabilir. Çünkü birikim mekanizmaları ve süreci temel düzey olarak emek süreci ve üretim organizasyonu üstünde toplumdaki tüm sosyo-ekonomik, politik faktör ve ilişkilerin etkileşmesiyle oluşmaktadır. Bu yaklaşımla, 'işgücü oluşumu' çok yönlü ve çoğul disiplinli bir konudur. Bu nedenle bu tezin konusu“19801i Yıllarda Türkiye Otomotiv Sanayiinin Yeniden Yapılanmasının İşgücü Oluşumu ve Mekansal Organizasyonlara Etkileri”olarak saptanmıştır. Tezin bulguları, Kapitalist Merkezlerin Otomotiv Sanayiilerinin işgücünün politik, ekonomik kazanımlarını azaltan, ona yeni roller veren yeni bir emek süreci ve üretim akışı organizasyonuna dayanan esnek üretim sistematizasyonunun yapılanmasından kaynaklanan köklü dönüşümler yaşamasına karşın, Türkiye Otomotiv Sanayiindeki mevcut üretim yapısının birikim mekanizmaları değişmediği için, köklü dönüşümler yaşamadığını ve dönem sonunda gecikmiş reaksiyonların ortaya çıktığını öne sürmektedir. Çünkü mevcut emek süreci ve üretim organizasyonunda içsel dinamiklere dayanan değişiklikler yapılmamıştır. Dönüşüm yerine sektör, üretimde, üretim ilişkilerinde ve son olarak üründe rasyonalizasyona yöneldi. Bu süreç içinde yabancı firmalarla, onların 1980lerin sonu ve 1990ların başında dünya mekanında yayılma stratejilerinden ikisi olan, ürün çeşitlenmesi ve pazarlama/pazarlama sonrası hizmet etkinliklerinde işbirliğine açık hale geldi. Bu gelişmeler içinde işgücü oluşumu ve mekansal yapılar 19901ı yıllarda belirginleşecek olan değişmelere yönelik etkileşimler yaşadı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to make research on the relationship between the formation of laborforce and the structuring of space. Therefore, its major field of interest was focused on the mechanisms of the laborforce formation, its transformations and socio-economic and political categorizaton, and the interaction of all these facts with processes concerning spatial organizations. The formation of laborforce is determined and characterized by the mechanisms and process of capital accumulation. Furthermore, both of them have complex impacts over spatial organizations. In this context, the formation of laborforce is an uninterrupted process above time and space. In each specific unit of time and space, however, it also bears specifities and can hence be observed together with these specifities. Each change in society may not create a radical transformation in the formation of laborforce. The changes and transformations may be observed in longer time periods. Even radical changes in the accumulation mechanisms may not bring about immediate changes in the structuring of laborforce. Similarly, every change in the constitution of the laborforce may not lead to a transformation in the spatial structuring and organizational patterns. This is fundamentally because the mechanisms and process of accumulation are achieved by the interactions among all socio economic and political factors and relations in society above the labor process and production organization as basic levels. In this respect, 'the formation of laborforce1 is a multidimensional subject which necessitates a multidisciplinary approach. For this reason, the subject of this dissertation has been restricted as 'the Restructuring of the Automotive Industry in Turkey and its Repercussions on the Laborforce Formation and Spatial Organizations in the Years of 1980s1. The findings of the dissertation suggest that, the existing production structure in the Automotive Industry of Turkey did not experience radical transformations since accumulation mechanisms did not change and at the end of the period delayed reactions appeared, although the Automotive Industries of the Capitalist Centers experienced radical changes, resulting from the structuring of the flexible production systematization based on a new labor process organization and production flow which reduce political. and economic earnings of laborforce and give them new roles. This is due to the fact that the transformations based on the internal dynamics were not made in the existing labor process and production organization. Instead of a transformation, the sector tended to a rationalization in production, production relations and lastly the product. Within this process, it became open to corporation with foreign firms in product diversification and marketing/postmarketing service activities which are two of the diffusion strategies of foreign firms on the world space during the end of 1980s and the early 1990s. Within these developments, the formation of laborforce and spatial structures began to experience interactions directed to some changes which will become clear in the years of 1 990s.