Seyyid Ahmet Arvasi'de varlık ve din
Being and religion in Seyyid Ahmed Arvasi
- Tez No: 357451
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Varlık, âlem, din, İslâm, Batı, Being, Universe, Religion, Islamic, West
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, düşünce tarihimizde önemli bir yere sahip olan Seyyid Ahmet Arvasi'nin hayatı, eserleri, din anlayışı, dinin insan hayatındaki yeri ve önemini konu edinen düşünceleri incelenmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde, Arvasi'nin hayatı ve eserleri; birinci bölümünde, âlemin varlığı, varlık-âlem ilişkisi, varlık-bilgi ilişkisi; ikinci bölümünde, din kavramı, dinin psikolojik temelleri, din-insan ilişkisi, din-akıl ilişkisi; üçüncü bölümünde ise, batı düşüncesine bakış, günümüz dünyasında İslâm ve batı, günümüz dünyasında İslâm ve temel dinamikleri, günümüz dünyasında İslâm ve din eğitimi hususundaki fikirleri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates Seyyid Ahmet Arvasi who has an important place in our history of thought and examines his life, his works, his understanding of religion and his thoughts about the place and importance of religion in human life. In the introduction part, Arvasi's life and works; in the first chapter, being of universe, being-universe relationship and being-knowledge relationship; in the second chapter, the concept of religion, the psychological foundations of religion, religion-human relationship and religion-reason relationship; in the third chapter, the outlook on western mentality, Islam and the West in today's world, Islam and basic dynamics in today's world and his opinions regarding Islam and religious education in today's world are studied.