Yataklı tedavi hizmeti veren hastanelerde işgören tatmini ile müşteri memnuniyeti arasındaki ilişki: Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi üzerine bir alan araştırması
The corralation between server satisfying and customer delight in the hospitals give impatient treatment service: It is s field research about Atatürk University Research Hospital
- Tez No: 357456
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜLLÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşgören Tatmini, Müşteri Memnuniyeti, Sağlık Hizmetleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde işgören tatmini ve müşteri memnuniyetini etkileyen faktörleri belirlemek ve ikisi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla çalışmada işgören tatmini, müşteri memnuniyeti ve aralarındaki ilişki incelenmiş olup, sağlık hizmetleri içinde bu kavramlar açıklanmıştır. Bu ilişkiyi ortaya çıkarabilmek için, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde çalışanlar ile hizmet alan hasta ve hasta yakınlarını kapsayan yüz yüze bir anket çalışması yapılmıştır. Uygulama sonuçlarına işgören tatminini etkileyen faktörler; yönetimin adalet anlayışı, çalışanların iletişimi, hastanenin fiziksel imkânları, terfi olanakları, eğitim, ve çalışanlara verilen değerdir. Öte yandan, müşteri memnuniyetini etkileyen faktörlerde; doktor, hemşire, fiziksel ortam ve diğer hastane çalışanları (memur, sözleşmeli personel, hasta bakıcı, şirket personeli vb.) olarak bulunmuştur. Sonuçlara göre işgören tatmini ile müşteri memnuniyeti arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre, işgören tatmin düzeyi arttıkça müşteri memnuniyet düzeyinde de artışlar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to determine the factors which affect the server satisfying and the customer delight in health services and to examine the corralation between them. For this aim, server satisfying, customer delight and corralation between them was examined and these concepts in the health services was ezplained, too. To be able to reveal the corralation, a face to face questionnaire study including personnels, patients and ptient relatives in Atatürk University was made. The factors affecting the server satisfying at the application results; sense of justice of the management, the communication between employees, physical opportunities of the hospital, the promotion opportunities, education and the value given to the employees. On the other hand, the factors affecting the customer delight are doctors, nurses, physical setting and the other personnels (officer, contract employee, nurse and company personel). According to the results, the meaningful correlations between server satisfying and customer delight was determined. So , when the level of server satisfying increases it is seen the rise at the level of customer delight, too.