Aile işletmelerinde kurumsallaşma düzeyi ile stratejik yönetim ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Erzurum alt bölgesinde bir uygulama
Analyzing the relationship between institutionalization levels of family businesses with strategic management and human resource management practices: A study in Erzurum subdistrict region
  1. Tez No: 357458
  2. Yazar: MEHMET SELMAN KOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, kurumsallaşma, stratejik yönetim, insan kaynakları yönetimi uygulamaları, Family businesses, institutionalization, strategic management, human resources management practices
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalışma, aile işletmelerinin kurumsallaşma düzeyleri ile stratejik yönetim ve insan kaynakları uygulamaları arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde aile işletmelerine ilişkin kavramsal çerçeve ve aile işletmelerinin kendilerine özgü özellikleri; ikinci bölümde kurumsallaşma yaklaşımları ve aile işletmelerinin kurumsallaşması için gerekli adımlar belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde stratejik yönetim kavramı ele alınmakta ve, insan kaynakları yönetimi uygulamaları irdelenmektedir. Son bölüm araştırmayı, araştırmaya ilişkin bulguları, sonuç ve önerileri içermektedir. Çalışmanın araştırma bölümünde; Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde yerleşik 398 aile işletmesinden anket tekniği ile veri toplanmış ve bu veriler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, araştırmaya yön veren hipotezleri test etmek üzere araştırma yapısı doğrultusunda istatistiki analizler ile yorumlanmıştır. Bulgular incelendiğinde, aile işletmelerinde kurumsallaşma ile stratejik yönetim ve insan kaynakları uygulamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation attempts to clarify the relationship between institutionalization level of the family businesses with strategic management and human resources management practices. The study consists of five chapters. The first chapter includes; conceptual frame related to family businesses and original qualities of these businesses; in the second chapter institutionalization approaches and necessary steps for institutionalization of those family businesses are aimed to be ascertained. Chapter three is assigned to the concept of strategic management and depicts the human resource management practices. The last chapter includes research and findings of the research, conclusion and suggestions. In the research part of the study; data have been gathered through survey analysis from 398 family businesses in Erzurum, Erzincan and Bayburt and these data have been put into evaluation. Data gathered have been construed statistically in line with research structure to test hypothesis in parallel with the research itself. The results of analysis have indicated a significant positive relation between the institutionalization level of family businesses with strategic management and human resource management practices.