Kamu harcamalarının iktisadi etkileri ve Türkiye örneği (1980-2011)
Economic effecets of public expenditures and Turkey case (1980-2011)
  1. Tez No: 357471
  2. Yazar: OSMAN CENK KANCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Temel Makroekonomik Değişkenler, VAR Analizi, Public Spending, Basic Macroeconomic Varieties, VAR Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Devletin doğuşuyla birlikte harcama yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Kamu harcamaları tarihi seyri içerisinde devletin misyon ve vizyonundaki değişim ve gelişime paralel bir artış sergilemiştir. Dünya yüzündeki devletlerin tümünde bugün kamu kesiminin büyüklüğünü temsil niteliğinde olan kamu harcamaları/GSMH oranı, milli ekonomilerden devasa çapta pay almakta doğal olarak bu durum milli ekonomileri muhtelif şekillerde etkilemektedir. Bu çalışmada kamu harcamaları, Dünya geneli, Türkiye özelinde meydana gelen gelişmeler ışığında ele alınarak teorik, ampirik ve analitik yönden incelenmiştir. 1980–2011 yılları evresinde Türkiye'de gerçekleşen kamu harcama değerlerinin temel makro ekonomik değişkenlerle (büyüme, enflasyon, işsizlik, faiz oranı, cari açık, bütçe açığı) etkileşimi ampirik olarak araştırılmıştır. Makro ekonomik değişkenlerle kamu harcamaları arasındaki ilişki VAR yöntemiyle test edilmiş ,“Granger nedensellik/Blok Dışsallık Wald Testi”,“etki-tepki fonksiyonları”ve“varyans ayrıştırması”metodu kullanılmıştır. Oluşturulan VAR sisteminde; ele alınan dönemde ülkemizde kamu harcamalarından, enflasyon, faiz oranı ve bütçe açığına doğru Granger nedensellik ilişkisi tespit edilmiş ve elde edilen bulgular Türkiye özelinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the existence of the state, the need of spending also existed. In the historic course of public spending, an increase existed into parallel to improvement and changing in the vision and mission of the state. In all over the states around the world, the rate of state spending to the GNP which is in the volume of public section has received an enormous rate share from national economics, and naturally this situation has affected national economies in various ways. In this study, public spending has been taken on under the light of generalization of the world developments occurring especially in Turkey and they have been examined theoretically, empirically and analytically. In the eras of 1980-2011, the interaction of public spending values appearing in Turkey with basic macroeconomic varieties (growth, inflation, unemployment, rate of interest, current deficient, budget deficits) have been examined empirically and analytically. The relationship between macroeconomic varieties and public spending has been detected by means of VAR method,“Granger causality/Block Externality Wald Test”, and methods of“impact-response functions”and“variance separation”have been used. In the VAR system formed, in the period we took over, Granger causality relationship has been detected from public spending towards inflation, rate of interest and budget deficit, and the results obtained have been evaluated specifically to Turkey.