Fıkıh usûlü mantık ilişkisi :Molla Fenârî örneği
The relation of usûl al-Fiqh to logic: A case of Molla Fanârî
  1. Tez No: 357470
  2. Yazar: İLYAS YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Hukuk, Religion, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh usûlü, Mantık, Molla Fenârî, Tanım nazariyesi, Kıyâs, Usûl al-Fiqh, Logic, Molla Fanârî, The theory of definition, comparison
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Nassları anlama yöntemi olan fıkıh usûlü ile aklın işleyiş yöntemini gösteren mantık ilmi arasındaki ilişkinin ele alındığı bu çalışma, giriş ve sonuç kısmı haricinde üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmada kullanılan metodoloji ile hareket noktası olarak seçilen Molla Fenârî hakkında bilgi verilmiştir. Tezin ilk bölümü fıkıh usûlü ile mantık ilmi arasındaki ilişkinin tarihi seyrine ayrılmıştır. İkinci bölümde bu ilişki tanım nazariyesi ekseninde ele alınmıştır. Son bölüm ise her iki ilim dalı için ciddi öneme sahip kıyâs konusuna hasredilmiştir.Çalışmadan elde edilen neticeler ise sonuç kısmında özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between Usûl al-Fiqh (literally: Legal theory or principles of jurisprudence), the method of understanding the sources of Islam, and Logic, which reveals the method of operation of reason. The thesis consists of three chapters as well as an introduction and conclusion. In the introduction part, we have mentioned the method used in this thesis study, the life of Molla Fanârî and his scientific position, which is the center of our research. In the first chapter, it has been studied the course of history of the relationship between Usûl al-Fiqh and Logic. In the second chapter, it has been examined the theory of definition at the core of this relationship. The third chapter has been focused on comparison (qiyas), which has a vital significance for both Usûl al-Fiqh and Logic. The findings have been summarized in the conclusion part.