Yumurtalık-Ceyhan enerji yatırımları ve çevresel etkileri
Energy investments of Yumurtalık-Ceyhan and its environmental impacts
  1. Tez No: 357484
  2. Yazar: MUAZZEZ HARUNOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Türkiye Jeopolitiği, Türkiye'nin Enerji Stratejisi, Enerji Politikaları, BTC, Botaş, Yumurtalık Terminali, Ceyhan Limanı, Energy, Geopolitics of Turkey, Turkey's Energy Strategy, Energy Policies, BTC, Botaş, Yumurtalık Terminal, Port of Ceyhan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu tezin amacı, Akdeniz'in önemli enerji terminallerinden biri olan Yumurtalık-Ceyhan'ın enerji yatırımlarını beşeri ve ekonomik coğrafya açısından inceleyip, sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerini ortaya koymaktır. Yumurtalık-Ceyhan terminali, petrol boru hatları ve petrolün ulaşımı açısından büyük öneme sahiptir. BTC'nin devreye girmesiyle birlikte Yumurtalık ve Ceyhan çevresinde önemli yatırımlar ile ilgili projeler söz konusudur. Bu projeler; 3 Petrol Rafinerisi, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) terminali ve petro-kimya tesislerinin ve gemi tersanelerinin kurulmasıdır. Yatırımların gerçekleşmesiyle çalışma sahası, tam anlamıyla sanayi ve enerji bölgesi haline gelecektir. İstihdamın artmasıyla birlikte yöreye olacak göç sonucu nüfusta büyük bir artış olacak ve buna bağlı yeni yerleşim alanları kurulacaktır. BTC'nin faaliyete girmesiyle, Türkiye'nin stratejik önemi arttığı gibi, Türk ekonomisine de katkı sağlamıştır. Yine bu hatla Türkiye, kuzey-güney yönünde enerji geçişi özelliği kazanmış ve Türkiye'nin Jeopolitik önemi de artmıştır. Diğer bir faydası ise BTC ile yaklaşık 150 milyon tona ulaşan petrol trafiği ile Boğazlar üzerindeki muhtemel çevre riski de azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, one of the Mediterranean's most important energy terminals Yumurtalık- Ceyhan energy investments is to take into account to determine the socio- economic and environmental impacts in terms of human and economic geography factors. Yumurtalık-Ceyhan terminal, is of great importance in terms of oil pipelines and oil transportation. With the introduction of the BTC projects related to Yumurtalık and Ceyhan, there are significant investments around. These projects; 3 Oil Refinery, LNG (liquefied natural gas) terminal and the establishment of petrochemical plants and shipbuilding shipyards. The realization of investments in the study area, in the full sense of the industry and energy will become. With the increase of employment in the region as a result of migration will be a huge increase in population and new residential areas will be set accordingly. BTC into operation, as the economy contributed to the increased strategic importance of Turkey. Also in this line, Turkey, north-south direction, and Turkey's geopolitical importance has gained increased energy transition feature. Another benefit is that the BTC oil reaching approximately 150 million tons of traffic possible environmental risk decreased over the straits.