İlkokul öğretmenlerinin okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeyleri ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişki
Primary school teachers school principals occupational burnout educational leader relationship between the detection levels
- Tez No: 357566
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretimsel liderlik, mesleki tükenmişlik, okul müdürü, ilkokul öğretmeni, Instructional leadership, professional burnout, school principal, elementary school teacher
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı Van ili merkez ilçesinde resmi ilkokullarda 2012-2013 eğitim-öğretim yılında görev yapmakta olan ilkokul öğretmenlerinin okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeylerini belirlemek; okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeyleri ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi ölçerek bazı değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Genel tarama modelinde olan araştırmanın hedef evreni, Van ili merkez ilçesindeki görev yapan 595 ilkokul öğretmenleninden oluşmaktadır. Bu araştırmada örneklem grubunu oluşturan öğretmenlerden gerekli olan verileri elde etmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları Anketi, Maslach Tükenmişlik Ölçeği olmak üzere üç tane veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ilkokul öğretmenlerinin okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeyleri ile mesleki tükenmişliklerinin yaş, kariyer basamağı, okuldaki görev süresi, toplam hizmet süresi ve eğitim değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca ilkokul öğretmenlerinin okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeyleri ile mesleki tükenmişlikleri arasında ilişki olduğu görülmüştür. İlkokul öğretmenlerinin okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeyleri tüm alt boyutlarda kariyer basamağına göre en yüksek aday öğretmenlerde, yaşa göre en en yüksek 41-50 yaş arasında, okuldaki görev süresine göre en yüksek 1-3 yıl arası olan öğretmenlerde, toplam hizmet süresine göre en yüksek 1-5 yıl arası olan öğretmenlerde, eğitim değişkenine göre ise en yüksek eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerde olduğu görülmüştür. Okul müdürlerini öğretimsel lider olarak algılama düzeylerinin değişkenlere göre durumu ile mesleki tükenmişlik düzeylerinin değişkenlere göre durumu arasında genel olarak paralel bir sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research of Van province in central district official in primary schools 2012-2013 academic year working in the primary school teachers principals instructional leaders perceive to determine their level ; school principals instructional leaders perceive levels and occupational burnout relationship between the measuring according to some variables to compare . In general screening model of the research objectives of the universe , who served in the central district of Van province consist of 595 elementary school teacher launch . In this study, the sample group of the teachers in order to obtain the data required Personal Information Form , Instructional Leadership Behaviours of School Principals Survey , including the Maslach Burnout Inventory was used three data collection tool . In conclusion principals of primary school teachers as instructional leaders with professional burnout detection level of their age, career ladder , his tenure at the school , according to the total service time and training variables were found to differ significantly . In addition, principals of primary school teachers as instructional leaders with detection levels have been shown to be a relationship between burnout . Primary school teachers principals instructional leader detect levels of all the sub- dimensions the career ladder , the highest candidate in teachers by age at maximum 41-50 years of age, in school tenure , the highest 1-3 years teachers , a total length of service in accordance with the teachers who are high in 1-5 years , according to education level teachers who graduated from the faculty of education at the highest was found . principals as instructional leaders perceive the situation, with variable levels of occupational burnout according to the variables of the situation generally parallel results were obtained.