İlköğretim altıncı sınıf matematik dersi öğretmen kılavuz kitabına ilişkin öğretmen görüşleri
The opinions of teachers' about 6th grade primary mathematics guide book
  1. Tez No: 308421
  2. Yazar: ESMA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. EDA GÜRLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Matematik Öğretmeni, Matematik Dersi, Öğretmen Kılavuz Kitabı, Elementary Mathematics Teaching, Mathematics, Teachers Guide Book
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, ilköğretim altıncı sınıf matematik derslerinde kullanılan öğretmen kılavuz kitaplarına ilişkin öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada mevcut durumun ortaya konması amaçlandığından betimsel yöntem kullanılmıştır.Araştırma İstanbul ilinde görev yapan, 2010-2011 eğitim öğretim yılında, ilköğretim altıncı sınıf kademesinde derslere giren matematik yönelik yürütülmüştür. Ön uygulama grubu 82, çalışma grubu 334 kişiden oluşmuştur. Anket geliştirme sürecinde 10, veri toplama sürecinde ise 24 kişiyle görüşmeler yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmen anketi ve öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Anketten elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı ile frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Görüşme verilerinin analizinde ise betimsel analiz yapılmıştır.Anketlerin iç tutarlılığının belirlenmesi amacıyla madde-test korelasyonları, güvenirliklerinin belirlenmesi amacıyla da Cronbach alfa güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Öğretmen anketinin güvenirlik katsayısı 0.93 bulunmuştur.Araştırmanın alt problemleriyle ilgili olarak aşağıdaki sonuçlara varılmıştır:1.Öğretmen kılavuz kitabının; kullanımı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmediği, kılavuzda yer alan ders kitabı ve çalişma kitabı örnekleri, etkinlikler ve yönergelerin dizilişlerinin öğretmenler için uygun olmadığı, ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabı örneklerinin yazı boyutlarının öğretmenlerin kullanımını zorlaştıracak şekilde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. . Öğretmen kılavuz kitabında kullanılan resim, tablo, grafik, çizelge ve şekiller ise üniteler için uygun bulunmuştur.2.Öğretmen kılavuz kitabında yer alan içindekiler tablosu, kaynakça ve sözlük öğretmenlerin kullanımını kolaylaştırdığı, ders kitabı ve çalışma kitabının kullanımına ilişkin açıklamaların yer aldığı yönergelerin ve bu yönergelerde kullanılan dilin, öğretmenler için açık, anlaşılır ve yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen kılavuz kitabında yer alan etkinliklerde kullanılmak üzere, kitabın CD, kaset vb. ek mataryellerle desteklenmediği ve kitapta bilgi hatalarının bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.3.İlköğretim 6.sınıf matematik dersi öğretmen kılavuz kitabının 6.sınıf matematik dersi öğretim programının genel amaçları ile tutarlı olarak hazırlandığı, kılavuzda yer alan etkinliklerin öğrencilerin öğrendiklerinin kalıcılığının sağlanması bakımından yeterli olmadığı, etkinlikler için ayrılan sürenin yetersiz kaldığı ve bu etkinliklerin öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.4.Öğretmen Kitabında yer alan ders kitabı ve çalışma kitabına ait alıştırmaların cevaplarının doğru ve yeterli olduğu, öğrenci başarısını değerlendirme noktasında öğretmene yeterince rehberlik ettiği, ölçme değerlendirme etkinliklerinin alternatif değerlendirme tekniklerinin kullanılmasına imkan sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This examination was conducted so as to find out teachers? opinion about Teacher?s 6th-grade Mathematics Guide Book. Since main aim of the study is to present current situation, descriptive methodolohy was used.The pilot study sample consisted of 82, and the main study sample consisted of 334 teachers. Additionally, interviews were conducted with 10 teachers in the development process of the questionnaire, and with 24 teachers in the data collection process.In this study, a teacher survey which was developed by researcher and teacher interview form was used to gather data. On the analysis stage of these data, frequencies and percentages were calculated via SPSS. Descriptive analysis was used to evaluate interview data.In order to find out survey?s internal consistencies, item-test correlation and in order to find out their relaibilities, Cronbach-alfa Coefficients were used. Results show that 0.93 is the coefficient for survey?s realiability.Followings were found out as outcomes of the study?s sub-problems:1.It is came thorugh that instructor?s guide book is not prepared to ease of use. Also it turned out that course book and supplementary book examples, activities and guidelines are not well-suited for instructors. In addition to these, it has found that course books and supplementary books examples? font sizes are not big enough for instructor to use. Images, tables, graphs, charts and shapes are found to be okey for chapters in instructor guide book.2.It was observed that content, bibliography and dictionary which are found to be in instructors guide book are heplfull and ease instructors job. Also, instructions and the language of instructions are found to be sufficient enough for understanding of instructors. CDs or casettes? defficiencies were observed and it has found out that books have some mistakes in terms of information that they include.3.It has found that Instructor?s 6th-grade Mathematics Guide Book is parallel with the main aim of this program. However, in terms of activities included in the guideline, these books have found not to be sufficient enough and these activities are not well-prepared for development of the students.4.Answers of course book and supplementary book?s questions which can be found in instructors book has found to be correct and sufficient. On the process of assesing one students success, it is a well-prepared document. Also it provides such an opportunity to develop new evaluation techniques.