İşletmelerin işgören bulma ve seçim sürecinde statü farklılıklarına bağlı danışmanlık hizmeti alma sebepleri ve konu ile ilgili bir uygulama
İşletmelerin işgören bulma ve seçim sürecinde statü farklılıklarına bağlı danışmanlık hizmeti alma sebepleri ve konu i̇le ilgili bir uygulama
  1. Tez No: 357595
  2. Yazar: SEDA TAMÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİZ DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Consulting Firms, Recruitment, Human Resources
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İşletmelerin can damarı olan personel seçim süreci, günümüzde artan rekabet koşulları ve doğru adaya ulaşabilmek konusunda yapılan yatırımlar önemini gittikçe arttırmaktadır. İşletmeler insan kaynağını bulmada işi yapabilecek gerekli bilgi, yetenek, beceri ve motivasyona sahip adayları araştırma ve kendi firmasına çekebilme sürecinde danışmanlık hizmetinden faydalanmaktadırlar. İşletmelerin işgören bulma ve seçim sürecinde özel istihdam bürolarından yani danışmanlık firmalarından destek alması oldukça geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Hatta sektörel olarak ayrılmış belli alanlarda uzmanlaşmış danışmanlık firmaları da bulunmaktadır. (IT, perakende, satış, çağrı merkezi....vb) Kimi işletmeler yönetici olan pozisyonlarda sadece danışmanlık desteği alırken kimileri ise yönetici olmayan pozisyonlarda da bu hizmetten yararlandığı belirlenmektedir. İşletmelerin işgören bulma ve seçim sürecinde danışmanlık hizmeti alma sebepleri ; organizasyonel hedeflere ulaşmak, alternatifleri tanıyarak değerlendirmek, öğrenmeyi arttırmak ve değişimi arttırmak gibi etkenler olarak düşünülebilir. Bu çalışma ile seçme yerleştirme sürecinde danışmanlık desteğine ilişkin genel bir bilgi vermenin yanı sıra işletmelerin bu süreçte statü farklılıklarına göre danışmanlık desteği alıp almadıkları incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : DanıĢmanlık firmaları, ĠĢe Alım, Ġnsan Kaynakları
Özet (Çeviri)
Employee selection period which has a vital role in business and investments in this field are gradually becoming more and more important for a company in a perfect competition market. Businesses now, benefit from the consulting firms in order to search and attract the candidates who have the ability, skill and motivation for the position, as a human resource. It has spread around a wide area that most companies benefit from the employment agencies -in other words consulting firms in the period of searching and selecting an employee. Even, there are industry- specific and specialized consulting firms. (IT, retail, sales, call center, etc.) While some companies receive support from consulting firms only for management positions, others receive that support for all positions. The reasons why companies get support of consulting firms can be listed as; reaching organizational goals, evaluating the alternatives by meeting them, increasing learning and alteration. Besides giving general information about the support of consultation in the searching and selection period, in this study, it is analyzed if businesses receive support of consultation firms according to their status.