Investigation of hydrologic and hydraulic design criteria of bridges
Köprülerin hidrolojik ve hidrolik tasarım kriterlerinin araştırılması
- Tez No: 35764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrdojik ve Hidrolik Tasarım Köprü, Köprü Ayağı, Mesnet, Yerel Oyulma, Hydrologic and Hydraulic Design, Bridge, Bridge Pier, Abutment, Local Scour
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZ KÖPRÜLERİN HİDROLOJİK VE HİDROLİK TASARIM KRİTERLERİNİN ARAŞTIRILMASI COŞKUN, Feridun Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. A.Melih YANMAZ Ağustos, 1994, 199 sayfa Taşkınlar esnasında bir çok köprü hasara ulamakta veya tamamen yıkılmaktadır. Hasarın nedeni yapı tasarımındaki eksiklik değilse, köprü tasarımında hidrdojik ve hidrolik parametrelerin yeterince göz önüne alınmamasından kaynaklanabilir. Köprü ayakları ve mesnetleri etrafındaki yerel oyulmanın mekaniği, bu elemanlar etrafında oluşan zamana bağımlı, üç boyutlu ve katı madde taşıyan türbûlanslı akımın karmaşıklığından dolayı tam olarak anlaşılamamıştır. Bu nedenle, geniş bir tasarım parametresi aralığı için geçerli dan ve tüm dünyada kabul edilen bir tasarım yöntemi henüz getirilememiştir. Köprü tasarımında, deneysel denklemler, benzeşim modelleri, arazi etütleri ve mühendislik kabullerine dayanan hidrolojik ve hidrolik tasarım parametreleri köprü etrafında yapılacak koruyucu önlemlerle birleştirilmelidir.. Bir köprü tasarımında gerekli dan yersel parametrelerin tayini bir örnek çalışmada gözden geçirilmiştir. Vakfıkebir'de mevcut bir köprünün hidrolojik ve hidrolik tasarımı, hidroekonomik analizle elete edilen bir yinelenme dönemine karşı gelen taşkın debisi için tekrarlanmıştı-.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF HYDROLOGIC AND HYDRAULIC DESIGN CRITERIA OF BRIDGES COŞKUN. Feridun M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. A.Melih YANMAZ August, 1994. 199 pages Many bridges are destroyed or completely failed during floods. If the cause of the damage is not a structural deficiency, it may be due to insufficient hyorologjc and hydraulic evaluations in bridge design. The mechanism of the local scour around bridge piers and abutments has not been completely understood so far due to the complexity of time dependent three dimensional sediment laden turbulent flew around these obstacles. That is why a universal method considering wide range of design parameters has not been developed yet. Hyorologjc and hydraulic aspects of bridge design based on empirical equations, simulation models, field surveys and engineering judgement are to be accompanied with the protective measures in the dose proximity of bridges. In this thesis, local parameters involved in tfıe desigi of a bridge were determined on a case study. Hydrologic and hydraulic design of the piers and abutments of an existing bridge situated in Vakfıkebir have been repeated for a flood having an optimum return period obtained from a hydroeconomic analysis.