The Concepts of multifunctionality and flexibility in the design of indoor dry sports facilities
Kapalı spor tesislerinin tasarımında çok amaçlılık ve esneklik kavramlarının kullanılması üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 35765
  2. Yazar: ALİ CENGİZ KANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İnşaat Mühendisliği, Sports, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Tesisleri, Kapalı spor Tesisleri, Çok Amaçlılık, Esnek Kullanım, Spor Ortamı, Sports Facilities, Indoor Dry Sports Facilities, Multi Purpose, Flexibility, Sports Milieu
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz KAPAU SPOR TESİSLERİNİN TASARIMINDA ÇOK AMAÇLILIK VE ESNEKLİK KAVRAMLARININ KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KANSU, Ali Cengiz Yüksek Lisans Tezi, Bina Bilgisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Vacit İMAMO?LU Şubat, 1994, 131 sayfa Spor ortamını oluşturan öğelerin en önemlilerinden biri spor tesisleridir. Spor tesisleri arasında en çok spor etkinliğinin yer aldığı grup olan kapalı spor tesislerinin tasarımında çok amaçlılık ve mekan esnekliğinin gözönüne alınması yapının kullanımı ve yatırımın verimliliği açısından gereklidir. Kapalı spor tesislerinde çok amaçlılık ve esnek kullanımın sağlanması için dört ana yöntemin kullanıldığı gözlenmiştir. Bu yöntemler değişik aktivitelerin aynı mekanda yapılmaları, değişik aktivitelerin farklı mekanlarda yapılmaları, bölünebilir mekanların kullanılması, ve aktivitelerin değişik zaman dilimlerine programlanmalarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONCEPTS OF MULTIFUNCTIONALITY AND FLEXIBILITY IN THE DESIGN OF INDOOR DRY SPORTS FACILITIES KANSU, Ali Cengiz M.S. in Architecture Supervisor: Prof.Dr. Vacit İMAMO?LU February, 1994, 131 pages Sports facilities are one of the most important components of sports milieu. Among other types of facilities indoor dry sports facilities have the widest range of activities to be performed in. By this way it is obligatory to consider the concepts of multifunctionality and flexibility in the design of indoor dry sports facilities for their function and economy. Four methods have been observed for multifunctional and flexible design of indoor dry sports facilities. These methods are provision of activities in a single space, provision of activities in multiple spaces, division and unification of activity areas, and phasing activities.