İnsan kaynakları uygulamaları kapsamında örgütsel adalet algısının çalışanların örgütsel güveni üzerindeki etkisi
The impact of employees' perception of organizational justice on organizational trust in the context of human resource practices
  1. Tez No: 357666
  2. Yazar: NURİ ÇELİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüsel Adalet, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgütsel Güven, Organizational Justice, Human Resource Practices, Organizational Trust
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde ağır rekabet koşulları altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışan örgütler; kendileri için vazgeçilmez olan insan unsurunun değerini anlamış, insanı temel alan uygulamalara başvurarak onların kuruma yönelik beslediği duygu, düşünce ve algılamalarına son derece önem vermeye başlamıştır. Bu bağlamda örgütler; adil uygulamaları etkin hale getirerek, çalışanların örgütsel güven duygusunu olumlu yönde pekiştirmeye ve böylece verimliliklerini arttırmaya çalışmaktadırlar. Bu çalışmada, insan kaynakları uygulamalarının boyutlarını oluşturan; personel seçimi, eğitim ve geliştirme, ücret yönetimi, ödüllendirme, kariyer planlama ve geliştirme, performans değerlendirme kapsamında algılanan örgütsel adaletin, çalışanların örgütsel güveni üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Alanya ilçesinde dört ve beş yıldızlı otellerde anket çalışması gerçekleştirilerek elde edilin veriler, t-testi, Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Anova, Kruskall Wallis H Testi, Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda insan kaynakları uygulamaları ve örgütsel güven boyutlarının bazılarında, çalışanların demografik özelliklerine göre anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Bununla birlikte insan kaynakları uygulamaları boyutlarının örgütsel güven boyutları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Son olarak da insan kaynakları uygulamaları boyutlarında adalet algısının, örgütsel güven boyutlarının her biri ve örgütsel güven üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays organizations which are trying to continue their activities under the strong competition circumstances, realize value of the individual who is indispensable for themself, have begun to immensely notice by applying to implementations based on human their feelings, ideas and perceptions about corporation. Organizations have tried to positively reinforce employees' organizational trust sensations being efficient fair applications, and so to increase their productivity. In this study, have been purposed to identify organizational justice perceptions within human resources practices dimensions which are personnel selection, education and development, pay management, reward, carrier planning and development, performance apprasial effect on employees' organizational trust. In the direction of this study, data which are made survey study in four and five stars hotels in Alanya province has been applied t-test, Mann Whitney U Test, One-way ANOVA, Kruskall Wallis H Test, Correlation Analysis, and Multiple Regression Analysis. In this analysis, some dimensions of human resources practices and organizational trust has significant results. In addition to this, it has been a relationship between dimensions of human resources practices and organizational trust. Lastly, it has been concluded that in the dimensions of human resources practices justice perception hasseparately effect on organizational trust dimensions and organizational trust.