Türkiye'de siyasette etik ile ilgili mevzuat ve anlayışın karşılaştırmalı siyaset açısından değerlendirilmesi
An evaluation of legislation and perception regarding ethics in politics in Turkey in the aspect of comperative politics
- Tez No: 357667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Etik, Siyasette Etik, Türkiye'de Devlet, Devlet Geleneği, Siyasi Kültür
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de siyasette etik konusunu mevzuat ve anlayış bakımından karşılaştırmalı bir incelemeye tabi tutmak ve bu çerçevede mevcut sorunların arka planını ortaya koyarak bu sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde daha çok teorik altyapı oluşturulmaya çalışılmış, bu bağlamda, etik kavramının tanımı ve kapsamı, etiğin çağlara göre nasıl temellendirildiği ve önemli düşünürler tarafından nasıl yorumlandığı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, genel olarak siyasette etik anlayışı bakımından Türk kültürü ve Türk devlet geleneği incelenmiş, belli başlı yaklaşımlar ve sorunlar ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise, çağdaş siyasetin etik değerleri bağlamında çeşitli konulara değinilmiş, siyasette etik ile ilgili belli başlı ülkelerin mevzuatları incelenmiş ve bu bilgiler ışığında Türkiye'deki siyasette etik mevzuatı derinlemesine bir analize ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Object of this study is to investigate comparatively the subject of ethics in politics in Turkey in the aspect of legislation and perception and to provide suggestions for this problem by presenting the background of current problems within this framework. This study comprises three main chapters. In the first chapter rather theoretical infrastructure is tried to be presented, in this sense, definition and scope of ethics conception, how ethics has been grounded and how interpreted by significant thinkers are emphasized. In the second chapter, generally Turkish culture and Turkish state tradition in politics is investigated through an ethical perspective and main approaches are presented. And in the third chapter, in the context of ethical values of contemporary politics, the legislations of leading countries with regards to ethics in politics are investigated and in the light of this information, ethics legislation in Turkey is analyzed and evaluated deeply.